Rewelacyjna pasta pomidorowa do makaronów i nie tylko

Pomidor ze słoika na 5 sposobów. Rewelacyjna pasta do makaronów, zupa pomidorowo - bazyliowa, dip, marynata, smarowidło do pizzy/chleba/itp. Mężu kochany - mogłeś użyć tego jako sosu do pizzy :)


Składniki

- 3 kg pomidorów
- garść bazylii
- pół główki czosnku
- sól
- pieprz
- słodka papryka

Przepis

Pomidory obieramy ze skórek, kroimy na kilka części. Zobacz jak poradzić sobie z przygotowaniem pomidorów na przetwory.

Przygotowane pomidory gotujemy bez przykrycia ok. 20 minut. Potem wyłączamy kuchnię/gaz i pozostawiamy pulpę do ostygnięcia. Potem ponownie zagotowujemy i odparowujemy nadmiar wody. Jak? Gotujemy na wolnym ogniu (mały gaz lub kuchnia ustawiona na grzanie: 1 lub 2). Tak gotujemy ok. 40 minut.

Dodajemy potem garść bazylii i czosnek (obrany, ale nie musi być krojony). Całość blendujemy.

Pulpę solimy, pieprzymy do smaku. Dodajemy ok. 4-5 łyżeczek słodkiej papryki.

Gotujemy na wolnym ogniu mieszając co kilka minut do momentu uzyskania odpowiadającej nam konsystencji. Gotującą się pastę przekładamy do słoików i od razu mocno zakręcamy.

Jak uzyskać z pasty zupę? Pasta jest dość gęsta - wystarczy dodać wody i ew. soli do smaku.







Warzywa psiankowate 2015 Pora na pomidora! Róbmy przetwory! Warzywa psiankowate 2015

6 komentarzy:

  1. Mmm, jadłybyśmy. Uwielbiamy pomidory w każdej postaci!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pomidorolove szaleństwo :) kocham pomidory są bazą do moich dań na zimno i ciepło. Może skorzystam z przepisu za rok, żeby nie kupować pomidorków w puszce :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzeba kiedys wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego przepisu właśnie ostatnio szukałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być pyszna. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń