Pyszna pomidorówka do słoików na zimę

Najlepsza pomidorowa powstaje z wakacyjnych pomidorów. Ma głęboki smak i nie ma żadnych konserwantów :) Samo zdrowie. A przy tym duża wygoda. Wychodzisz na spacer, wracasz i odgrzewasz pyszną zupę. Rewelacja :) Dlatego w sierpniu/wrześniu robię kilka słoików pomidorówki na zimę. Pod koniec września zrobię jeszcze zupę dyniową i zapasy na zimę będą gotowe.

Składniki

- 4kg pomidorów
- 6 marchewek
- 3 pietruszki
- seler (mały lub średni)
- garść lubczyku
- garść natki pietruszki
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek

Przepis

Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy zioła: lubczyk, natkę pietruszki, liść laurowy i ziele angielskie. Najlepiej liść laurowy i ziele angielskie dodać w silikonowym pojemniczku na zioła lub do parzenia herbaty. Przed blendowaniem wyjmiemy pojemniczek i nie będzie problemu z odławianiem ziela i liści laurowych.

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Mój sposób na parzenie pomidorów znajdziecie tutaj: Jak przygotować pomidory do przetworów. Kroimy na części i dodajemy do zupy. Ja dodaję całe pomidory łącznie z gniazdami nasiennymi. Dużo osób wykrawa nasiona. Zróbcie według preferencji. Gotujemy całość ok. 20 minut. Potem wyłączamy garnek i zostawiamy dopóki nie przestygnie.

Wyciągamy ziele angielskie i liść laurowy. Po tym całość blendujemy. Zblendowaną zupę solę i pieprzę do smaku. Dodaję także 2-3 łyżki oliwy z oliwek.

Całość gotuję jeszcze 15 minut. Nakładam do słoików gotującą się zupę. Od razu mocno zakręcam każdy słoik.





Warzywa psiankowate 2015 Pora na pomidora! Z dziećmi i dla dzieci Róbmy przetwory! Warzywa psiankowate 2015

coś do chleba

Lubię jadać smaczne potrawy, ale nie lubię spędzać zbyt wiele czasu w kuchni na przygotowaniu ich. Zazwyczaj wybieram przepisy, które pozwalają na szybkie przygotowanie smacznych posiłków.

3 komentarze:

  1. Fantastyczny smak lata zamknięty w słoikach :) Super przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, smak lata zamknięty w słoiku. Taka pomidorówka zimą to coś wspaniałego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham pomidorówki, ale nie wpadłabym na pomysł, żeby je zamknąć na zimę w słoikach. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń