Składniki
- 3 kg pomidorów- garść bazylii
- pół główki czosnku
- sól
- pieprz
- słodka papryka
Przepis
Pomidory obieramy ze skórek, kroimy na kilka części. Zobacz jak poradzić sobie z przygotowaniem pomidorów na przetwory.Przygotowane pomidory gotujemy bez przykrycia ok. 20 minut. Potem wyłączamy kuchnię/gaz i pozostawiamy pulpę do ostygnięcia. Potem ponownie zagotowujemy i odparowujemy nadmiar wody. Jak? Gotujemy na wolnym ogniu (mały gaz lub kuchnia ustawiona na grzanie: 1 lub 2). Tak gotujemy ok. 40 minut.
Dodajemy potem garść bazylii i czosnek (obrany, ale nie musi być krojony). Całość blendujemy.
Pulpę solimy, pieprzymy do smaku. Dodajemy ok. 4-5 łyżeczek słodkiej papryki.
Gotujemy na wolnym ogniu mieszając co kilka minut do momentu uzyskania odpowiadającej nam konsystencji. Gotującą się pastę przekładamy do słoików i od razu mocno zakręcamy.
Jak uzyskać z pasty zupę? Pasta jest dość gęsta - wystarczy dodać wody i ew. soli do smaku.
Mmm, jadłybyśmy. Uwielbiamy pomidory w każdej postaci!
OdpowiedzUsuńBardzo pomidorolove szaleństwo :) kocham pomidory są bazą do moich dań na zimno i ciepło. Może skorzystam z przepisu za rok, żeby nie kupować pomidorków w puszce :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTrzeba kiedys wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu właśnie ostatnio szukałam :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)
OdpowiedzUsuńIdealne zapasy na zimę :)
OdpowiedzUsuń