Jak przygotować pomidory do przetworów?
Tanio, szybko i bez oparzeń :)
Jako, że gotuję na kuchni elektrycznej staram się zminimalizować ilość zużytej energii.
Przy 15 kg pomidorów, które ostatnio kupiłam nie miałam ochoty na nacinanie każdego z nich by skórka lepiej odchodziła. Mój pomocnik wyjechał na weekend więc nie mogłam liczyć na wsparcie. Potrzeba matką wynalazku :)
Poszłam trochę na skróty, które polecam, bo oszczędziły mój budżet.
- Pomidory wrzucamy do dużego garnka.
- Zalewamy wrzątkiem z czajnika, tak by pomidory były przykryte wodą. Moje lekko wystawały nad powierzchnię (ok. 1 - 2 cm) i trzymałam je w garnku trochę dłużej.
- Przykrywamy pokrywką.
- Po 3 minutach możemy przemieszać pomidory w garnku.
- Zostawiamy pomidory pod przykryciem na 5-10 minut. Przy pomidorach na przetwory nie jest ważne by skórka była jak najkrócej sparzana, bo i tak zostaną ugotowane, przesmażone, itp.
- Po 5 minutach wyjmujemy jednego pomidora i sprawdzamy czy skórka dobrze odchodzi. Jeśli tak, wyjmujemy wszystkie. Jeśli nie, czekamy jeszcze kilka minut.
- Czekamy aż pomidory się ochłodzą.
- Obieramy skórki, wykrajamy ew. brzydkie miejsca i ogonki, itp.
- Jeśli chcecie usunąć gniazda nasienne z pomidorów i nadmiar wody to w tym momencie przetnijcie pomidory na pół i delikatnie łyżeczką wyjmijcie nasiona. Przyznaję, że ja tego nie robię. Nasiona nie przeszkadzają mi w zupie czy sosach.
- Tniemy pomidory na mniejsze kawałki. Ja swoje przecinałam na 3 części.
- Przekładamy do misek i rozdzielamy na porcje do przepisów :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz