Szybka galareta z kurczaka z rosołu

Przepis z cyklu 2w1, czyli jak przygotować dwa posiłki za jednym razem. Gotując rosół dodajcie więcej mięsa i marchewek. Rosół będzie mieć "głębszy" smak, a zarazem zyskacie mięso do przygotowania kolejnej potrawy. W ten sposób moja mama przygotowywała galaretę, a ja to od niej zapożyczyłam. Jako, że galareta miała być delikatna, nie dodawałam do niej żadnych przypraw. Smak nadawał wywar z rosołu.

Składniki

- mięso z rosołu - do galarety użyłam mięsa z 3 ćwiartek/udek kurczaka
- 1 - 2 marchewki z rosołu
- natka pietruszki - kilka gałązek do smaku i ozdoby
- wywar z rosołu - ok. 1,5 litra
- żelatyna

Przepis

Marchewki kroimy w krążki i układamy na dnie miseczek. Z 3 ćwiartek kurczaka zrobiłam 2 większe i 1 mniejszą miseczkę galarety. 

Natkę pietruszki siekamy i przekładamy do przygotowanych miseczek. Dekoracyjnie ułożyłam natkę na marchewkach i wokół nich.

Mięso z rosołu oddzielamy od kości i rozdrabniamy palcami na mniejsze kawałeczki. Przekładamy do miseczek.

1,5 l wywaru przelewamy do mniejszego garnka, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy żelatynę wg. przepisu na opakowaniu. Ja zazwyczaj daję trochę mniej niż jest w instrukcji, by galareta nie była zbyt twarda. Mieszamy wywar do rozpuszczenia całości żelatyny. Powoli przelewany do miseczek tak by całe mięso było zakryte.








2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie :)

    http://jakprzebiec.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie i takie jest. Dla mnie taka galaretka bywa podstawa pożywienia, głownie latem, jest bardzo lekka i sycąca.Polecam jeszcze dodać do niej pokrojoną na cienkie ćwierćplasterki cukinię, garść kaparów, pokrojone na połówki lub ćwiartki (zależy od wielkości) pomidorki koktajlowe. Bywało, że dodawałam również garstkę pestek słonecznika albo dyni. Po dodaniu na przykład kilku ugotowanych jajek przepiórczych to jest naprawdę pełnowartościowe, sycące danie. To przepis oczywiście na sążnistą michę, nie kokilkę. Ale jesli rodzina lubi :)

    OdpowiedzUsuń