
Składniki:
- 2 duże pory- garść pistacji
- sól
- olej rzepakowy
Przepis:
Por kroimy na małe cząstki. Jeśli mamy duży por, przekrójmy go wzdłuż na ćwiartki, a dopiero potem na paseczki.Rozgrzewamy patelnię i dodajemy 2 łyżki oleju, na którym będziemy smażyć pora. Gdy olej się rozgrzeje zmniejszamy ogień/ redukujemy moc kuchenki do "6". Przekładamy por na patelnię i smażymy na złoty kolor. Pamiętajmy o tym, by często obracać pod. Dzięki temu będzie równomiernie przypieczony. Gdy por jest już prawie cały podpieczony, solę go, a następnie rozsuwam na boki robiąc gniazdko do którego dodaję pokrojone na kawałki pistacje. Orzechy podsmażam chwilkę, a następnie mieszam z porem. Całość smażę jeszcze dwie minuty często mieszając.
Prosto, szybko, tanio i smacznie :)
Smacznego :)
Bardzo ciekawa i smakowita pasta ;-)
OdpowiedzUsuńMam wrażenie, że por nawet złamany pistacją będzie zbyt dominującym smakiem. Spróbował bym z olejem orzechowym.
OdpowiedzUsuńPor zdecydowanie zmienia smak po usmażeniu. Chętnie wypróbuję olej orzechowy. Myślę, że będzie dobrze uzupełniał smaki.
UsuńMniam mniam już wiem co jutro będę jadła na kolacje :)
OdpowiedzUsuńJejku jaki ciekawy przepis. Nie znałam takiego połączenia. Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńPs. Bloga o takiej tematyce jak twój (pasty i smarowidła ) szukam od dawna. Dzięki temu ze zglosilas się na FB do ankiety świątecznej odnalazłam Cię. Dzięki!