Składniki:
- cieciorka (ok. 150 gram)- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 1/3 cebuli
- 3 łyżki wody (najlepiej tej w której gotowała się cieciorka lub z zalewy)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- tabasco
Przepis:
Cieciorkę namaczamy przez noc, a następnie gotujemy do miękkości (ja gotowałam na "wolnym ogniu" ok. 35 minut). Można użyć także cieciorki z puszki - wtedy będzie miękka i nie trzeba jej dodatkowo gotować.
Do malaksera wrzucamy: 1/3 cebuli, 1/3 pęczka natki pietruszki (najlepiej bez łodyżek), ząbek czosnku. Miksujemy przez minutę. Następnie dodajemy do tego odsączoną (i przestudzoną) cieciorkę, wodę i olej. Miksujemy całość na gładką masę. Dodajemy trochę soli i pieprzu. Miksujemy i sprawdzamy smak. Dosalamy w razie potrzeby. Wkrapiamy ok. 10 kropli tabasco i włączamy na chwilę malakser. Ilość tabasco dostosujcie do tego jak ostry hummus chcecie uzyskać.
Smaczny, pyszny, ostry hummus na przekąskę gotowy :)
Zdjęcia tym razem nastrojowe. Zrobione wieczorową porą, tuż przed przybyciem żarłaczy wszystkojadów :)
Z tego wszystkiego mogę najwyżej lager .........
OdpowiedzUsuńDobry lager nie jest zły :)
OdpowiedzUsuń