Jak rozpoznać zepsuty miód


Dwa razy dostałam zepsuty miód. Jak poznałam, że coś jest nie tak? Nie pasowała mi konsystencja i zapach. Zauważylibyście od razu, że coś jest nie tak jak powinno.


Zaraz napiszę jak rozpoznać zepsuty miód. Najpierw jednak spróbujcie zgadnąć na podstawie tych zdjęć, który słoik zawiera sfermentowany miodek.


Wiecie już który?
...
...
...
...
...

Pierwszy od lewej to super miód z pasieki mojego wujka. Pachnie kwiatami z łąki :)

Ten po prawej to super miód z zeszłego roku. Skrystalizował się i na wierzchu widoczne są jasne plamki - to mocniej skrystalizowany miód.

Natomiast ten na dole, to sfermentowany miód. Na wierzchu ma pianę i skrystalizowane grudki, a pachnie ... drożdżami ... piwem ...

Jak rozpoznać zepsuty miód przy zakupie

  1. Otwórz słoik miodu, który zamierzasz kupić!!! To najważniejsza zasada! Nie ten słoik, z którego sprzedawca cię częstował, ale ten, który bierzesz do domu.
  2.  Sprawdź zapach miodu. Powinien pachnieć kwiatami i ... miodem :) Jeśli poczujesz kwaśny, piwny zapach - najprawdopodobniej masz do czynienia z zepsutym miodem. Nie kupuj tego słoika.
  3. Jeśli konsystencja budzi Twoje wątpliwości, sprawdź ją. Moje zepsute miody miały pianę na wierzchu. W jednym ze słoików pojawiły się także skrystalizowane grudki.
  4. Cena - jeśli jest za niska, zastanów się czy to dobry miód.

Dlaczego powstaje zepsuty miód?

Skorzystam z informacji podanych przez Pasiekę Hazuka. Nie znam ich miodu, więc nie mogę go polecać, ale podali ciekawy opis więc ich cytuję:

"Do procesów fermentacji dochodzić może przede wszystkim w miodach zebranych wczesną wiosną i miodach pozyskanych z późnych zbiorów. Miód ten bardzo szybko krystalizuje. Zebrany za wcześnie jest nie w pełni dojrzały. Wówczas może dojść do sytuacji, że „rośnie” jak ciasto drożdżowe i wylewa się ze słoika. Tak się dzieje, kiedy zamknięty szczelnie w słoiku nie ma możliwości odparowania nadmiaru wody. "

Co zrobić z zepsutym miodem jeśli już go masz?

Nie martw się :) Podobno sfermentowany miód można spożywać. Znalazłam na to najlepszą metodę - zrobiłam z niego alkohol. Przepyszną cytrynówkę :) Przepis już niedługo :)







Dzień Polskiej Żywności 2015

coś do chleba

Lubię jadać smaczne potrawy, ale nie lubię spędzać zbyt wiele czasu w kuchni na przygotowaniu ich. Zazwyczaj wybieram przepisy, które pozwalają na szybkie przygotowanie smacznych posiłków.

13 komentarzy:

  1. Przydatny wpis :) Pomysł na alkohol ekstra. A może do kosmetyków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alkohol nie truje - przetestowałam :)

      Na produkcji kosmetyków się nie znam. Jeśli chciałabyś wypróbować - daj znać, mogę podzielić się miodem do testów :) W sekcji O mnie jest mail do mnie.

      Usuń
  2. ta wiedza na pewno się mi przyda - wychodzi na to że nie raz skonsumowałam zepsuty.... :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Może to trochę naiwne, ale zawsze żyłam w przekonaniu, że miód się nie psuje, chyba że wsadzi się do niego np. nóż od masła. Po prostu nigdy na taki zepsuty nie trafiłam! Dzięki za otworzenie oczu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłam bardzo zaskoczona gdy pierwszy raz trafiłam na sfermentowany miód. Od tego czasu zawsze sprawdzam kupowane słoiki.

      Drugi zepsuty miód dostałam od wujka, który też nie krył zdziwienia tym, że miód może się zepsuć.

      Usuń
  4. Ja też od zawsze myślałam, że miód się nie psuje. Ale może tak jest, że ten zebrany w odpowiednim czasie i dobrze przechowywany może stać latami? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co czytałam jeśli miód ma sfermentować zrobi to dość szybko. Zepsute miody trafiły do mnie ok. 2 - 4 miesięcy po zbiorze.

      Większość miodów jest ok. Warto jednak je sprawdzać, bo prawdziwe miody są dość drogie i szkoda byłoby trafić na zły.

      I mam jeden zapomniany słoik miodu sprzed 5 lat. Nadal jest pyszny :)

      Usuń
  5. O rany, nie wiedziałam, ze miód może się zepsuć! Ciekawy wpis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Alkohol na miodzie, nono, czekam na przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale skoro i ten zepsuty można jeść to po co się martwić :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapach i smak zdecydowanie odstraszają od prób jedzenia :)

      Usuń
  8. A jako mikstrura z cytryna i czosnkiem na przeziębienie mozna skonsumować :)

    OdpowiedzUsuń