tag:blogger.com,1999:blog-1461036548830245785.post6390122183468793580..comments2024-03-16T20:37:58.629+02:00Comments on coś do chleba: Jak rozpoznać zepsuty miódUnknownnoreply@blogger.comBlogger22125tag:blogger.com,1999:blog-1461036548830245785.post-42896861438928591582023-12-19T18:12:13.533+02:002023-12-19T18:12:13.533+02:00Jeśli zawartość wody w miodzie jest mała (rzędu 16...Jeśli zawartość wody w miodzie jest mała (rzędu 16-17%), miód nie sfermentuje. Każdy pszczelarz powinien posiadać refraktometr i nigdy po pomiarze, jeśli miód ma dużą zawartość wody, nie wlewać takiego miodu do słoików.Pasieka w Bydgoszczyhttps://pasieka-miodowa-panienka.business.site/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1461036548830245785.post-84666335398920188372023-11-18T14:47:35.271+02:002023-11-18T14:47:35.271+02:00Od lat kupujemy miody różnego rodzaju i od różnych...Od lat kupujemy miody różnego rodzaju i od różnych pszczelarzy. Do niektórych wracamy po roku do innych nie. W tym roku trafił nam się miód z jakim jeszcze się nie spotkaliśmy. Miód wyglada normalnie. Bursztynowy kolor, konsystencja w połowie jest już skrystalizowany. Niewiem skąd ten miód ani z czego,bo niema etykiety. Herbata po dodaniu miodu robi się ciemna, wręcz czarna, jak po dodaniu soku np z czarnego bzu. Czy ktoś się może już z tym spotkał?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1461036548830245785.post-4266455648938688872021-08-08T19:53:29.000+03:002021-08-08T19:53:29.000+03:00mały komentarz względem twojego postu. Niektore mi...mały komentarz względem twojego postu. Niektore miody jak np gryka czy wrzos podczas krystalziacji tworza grube kryształy. Na niektórych miodach w słoikach robi się piana, nie jest osfermentowany miód tylko pęcherze powietrza które uniosły się w gore. Tworzy się to poprzez napowietrzenie miodu podczas rozlewu. Nie jest to złe chodx budzi pewne obawy. Zapraszam na swojego Bloga www.3barylki.pl tam dowiecie się jak zrobić miód pitny. ;)Trzy Baryłkihttp://www.3barylki.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1461036548830245785.post-42090242916610951382020-09-17T13:16:14.193+03:002020-09-17T13:16:14.193+03:00Witam,cieszę się,że nie muszę wyrzucać miodu który...Witam,cieszę się,że nie muszę wyrzucać miodu który jest sfermentowany.Podczas robienia porządków w piwnicy znalazłam 2 litry miodu rzepakowego już z pianą na powierzchni. Szukam jednak prostych przepisów co można z nich zrobić. Nie posiadam "gąsiora" więc alkohol odpada.... proszę o pomoc bo jestem poznanianką i szkoda mi ten miód wyrzucać 😂 pozdrawiam.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16107944212147449581noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1461036548830245785.post-26068257769939375102020-08-30T21:41:08.509+03:002020-08-30T21:41:08.509+03:00Witam, mam miód wielokwiatowy sfermentoway czy prz...Witam, mam miód wielokwiatowy sfermentoway czy przed zrobieniem nalewki trzeba go rozcienczyc i zagotować ?KasiaBDGhttps://www.blogger.com/profile/02049370766527670481noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1461036548830245785.post-86586313531235864402020-02-24T17:33:46.441+02:002020-02-24T17:33:46.441+02:00Twój miód jest taki jak być powinien :) rzepakowy ...Twój miód jest taki jak być powinien :) rzepakowy miód dość szybko się krystalizuje (robi się biały i wygładem przypomina smalec) i jego smak też jest dość charakterystyczny, taki jakby lekko cierpki, ale przy tym bardzo słodki jak to miód :) mój ulubiony! Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1461036548830245785.post-9339151585061115772020-02-14T15:23:52.847+02:002020-02-14T15:23:52.847+02:00Właśnie zakupiłam na placu miód rzepakowy, patrzę ...Właśnie zakupiłam na placu miód rzepakowy, patrzę w domu a tam najlepiej spożyć przed 7.2017. Jest skrystalizowany ale nic się nie pienizapach i smak ma troszkę ostry, jeść czy oddać??<br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1461036548830245785.post-78715465233806817672020-02-13T15:13:45.968+02:002020-02-13T15:13:45.968+02:00Nie rozumiem co tak ohydnego było w tym miodzie sa...Nie rozumiem co tak ohydnego było w tym miodzie sama zebrałam taki no i niestety tworzyła mi się pianka dodałam imbir i cytryny i wyszło całkiem dobrzeAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1461036548830245785.post-7967232780250784872019-10-22T00:06:38.988+03:002019-10-22T00:06:38.988+03:00Właśnie otworzyłam nowo zakupiony słoik miodu,a tu...Właśnie otworzyłam nowo zakupiony słoik miodu,a tu przykra niespodzianka ..Nie odważyłabym się zrobić z tego żadnej nalewki alkoholowej ani z cytryną..Ohydne. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1461036548830245785.post-16694558480252608692017-01-12T18:06:30.647+02:002017-01-12T18:06:30.647+02:00A jako mikstrura z cytryna i czosnkiem na przezięb...A jako mikstrura z cytryna i czosnkiem na przeziębienie mozna skonsumować :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1461036548830245785.post-80162940700761725912015-08-19T20:28:57.548+03:002015-08-19T20:28:57.548+03:00Zapach i smak zdecydowanie odstraszają od prób jed...Zapach i smak zdecydowanie odstraszają od prób jedzenia :) coś do chlebahttps://www.blogger.com/profile/09111485154944616817noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1461036548830245785.post-25765605060798924022015-08-19T20:11:20.127+03:002015-08-19T20:11:20.127+03:00Ale skoro i ten zepsuty można jeść to po co się ma...Ale skoro i ten zepsuty można jeść to po co się martwić :PEmilyhttps://www.blogger.com/profile/15214682049327976962noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1461036548830245785.post-8893456315224435452015-08-17T14:28:37.276+03:002015-08-17T14:28:37.276+03:00Alkohol na miodzie, nono, czekam na przepis :)Alkohol na miodzie, nono, czekam na przepis :)Bookwormhttps://www.blogger.com/profile/16987739695675899772noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1461036548830245785.post-42295276220865631262015-08-17T14:26:42.568+03:002015-08-17T14:26:42.568+03:00Dziękuję :)Dziękuję :)coś do chlebahttps://www.blogger.com/profile/09111485154944616817noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1461036548830245785.post-62411268713029422512015-08-17T14:26:30.702+03:002015-08-17T14:26:30.702+03:00Z tego co czytałam jeśli miód ma sfermentować zrob...Z tego co czytałam jeśli miód ma sfermentować zrobi to dość szybko. Zepsute miody trafiły do mnie ok. 2 - 4 miesięcy po zbiorze. <br /><br />Większość miodów jest ok. Warto jednak je sprawdzać, bo prawdziwe miody są dość drogie i szkoda byłoby trafić na zły.<br /><br />I mam jeden zapomniany słoik miodu sprzed 5 lat. Nadal jest pyszny :)coś do chlebahttps://www.blogger.com/profile/09111485154944616817noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1461036548830245785.post-32731145035655118602015-08-17T14:19:11.899+03:002015-08-17T14:19:11.899+03:00Byłam bardzo zaskoczona gdy pierwszy raz trafiłam ...Byłam bardzo zaskoczona gdy pierwszy raz trafiłam na sfermentowany miód. Od tego czasu zawsze sprawdzam kupowane słoiki. <br /><br />Drugi zepsuty miód dostałam od wujka, który też nie krył zdziwienia tym, że miód może się zepsuć. coś do chlebahttps://www.blogger.com/profile/09111485154944616817noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1461036548830245785.post-29383650512704186392015-08-17T12:19:18.206+03:002015-08-17T12:19:18.206+03:00O rany, nie wiedziałam, ze miód może się zepsuć! C...O rany, nie wiedziałam, ze miód może się zepsuć! Ciekawy wpis. Ania Winterhttp://www.aniawinter.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1461036548830245785.post-11412432140268367062015-08-17T11:44:58.293+03:002015-08-17T11:44:58.293+03:00Ja też od zawsze myślałam, że miód się nie psuje. ...Ja też od zawsze myślałam, że miód się nie psuje. Ale może tak jest, że ten zebrany w odpowiednim czasie i dobrze przechowywany może stać latami? :DAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/15357291927993245574noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1461036548830245785.post-77717136034353378252015-08-17T11:32:20.215+03:002015-08-17T11:32:20.215+03:00Może to trochę naiwne, ale zawsze żyłam w przekona...Może to trochę naiwne, ale zawsze żyłam w przekonaniu, że miód się nie psuje, chyba że wsadzi się do niego np. nóż od masła. Po prostu nigdy na taki zepsuty nie trafiłam! Dzięki za otworzenie oczu.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06863471181059104014noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1461036548830245785.post-49019171666634480012015-08-17T11:30:21.246+03:002015-08-17T11:30:21.246+03:00ta wiedza na pewno się mi przyda - wychodzi na to ...ta wiedza na pewno się mi przyda - wychodzi na to że nie raz skonsumowałam zepsuty.... :/Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08390695707010508163noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1461036548830245785.post-32022976212342741382015-08-16T20:58:22.575+03:002015-08-16T20:58:22.575+03:00Alkohol nie truje - przetestowałam :)
Na produkc...Alkohol nie truje - przetestowałam :) <br /><br />Na produkcji kosmetyków się nie znam. Jeśli chciałabyś wypróbować - daj znać, mogę podzielić się miodem do testów :) W sekcji O mnie jest mail do mnie.coś do chlebahttps://www.blogger.com/profile/09111485154944616817noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1461036548830245785.post-65520825041825003052015-08-16T20:15:28.787+03:002015-08-16T20:15:28.787+03:00Przydatny wpis :) Pomysł na alkohol ekstra. A może...Przydatny wpis :) Pomysł na alkohol ekstra. A może do kosmetyków?Aleksandrahttps://www.blogger.com/profile/05045597629905747406noreply@blogger.com