Tosty francuskie - jak wykorzystać suchy chleb #1

Czerstwy chleb można wykorzystać na wiele sposobów. Rozpoczynam cykl na temat smacznych potraw z suchego pieczywa. Jeśli macie swoje ulubione - podrzućcie pomysł lub link do bloga.
Wymieńmy się przepisami :)

#1 Tosty francuskie


Najczęściej robione przez nas grzanki. Wychodzą zdecydowanie smaczniejsze z czerstwego chleba niż ze świeżego. Proste i szybkie. Dzieci mogą je same wykonać pod opieką osoby dorosłej.

Składniki:

- chleb
- jajko
- mleko
- olej do smażenia
- sól (opcjonalnie)

Dodatki:
- sól
- ser żółty
- cukier
- cynamon

Przepis:

Kroimy pieczywo (chleb, bułki, ...) na kromki.Tym razem wykorzystałam lekko przyschniętą ciabattę.

W miseczce rozbełtujemy cale jajko z mlekiem. Na 1 jajko dodaję około 1/3 szklanki mleka. Możecie dodać mniej lub więcej mleka. Od jego ilości będzie zależał kolor grzanek i smak. Eksperymentujcie i znajdźcie taką kombinację, która będzie Wam najbardziej odpowiadać.

Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący, zaczniemy smażyć tosty.

Każdą kromkę obtaczamy z dwóch stron w jajku z mlekiem. Przekładamy na patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Po zdjęciu z patelni przekładamy na ręcznik papierowy by odsączyć je z nadmiaru oleju.

Co z dodatkami?

Sól
Kiedyś soliłam tosty francuskie przed smażeniem, ale od dwóch lat już tego nie robię. Chleb sam w sobie zawiera sól i nie mam poczucia, że potrzebuję dosolenia.

Jeśli chcecie dodać soli, posólcie odrobinę pieczywo. Nie dodawajcie soli do jajek z mlekiem, bo sól będzie opadać na dno i pierwsze grzanki nie będą słone, a ostatnie będą miały zbyt dużo soli.

Ser żółty
Czasem dodaję ostrego sera na grzanki. Po przesmażeniu ich po jednej stronie, odwracam kromki i nakładam trochę sera żółtego. Ser lekko się roztapia.

Cukier
Tosty francuskie można przyprawić na słodko. Po przesmażeniu ich z jednej strony i odwróceniu, posypujemy grzanki cukrem jeszcze na patelni. Dzięki wyższej temperaturze cukier powinien zacząć lekko się rozpuszczać i nie będzie chrupał ostro pod zębami.

Cynamon
Tą przyprawę dodawałabym do tostów z cukrem. Sam cynamon będzie ostry.









Z dziećmi i dla dzieci

5 komentarzy:

  1. Tosty francuskie to smaki mojego dziecinstwa. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis. Jeszcze nie próbowałam robić nigdy tostów francuskich. Ja tosty robię przeważnie w opiekaczu do kanapek, który kupiłam sobie nie dawno na https://duka.com/pl/agd/tostery. Od tego czasu ciągle przygotowuję różne zapiekanki oraz tosty. Tosty idealnie smakują mi podane do kawy na śniadanie. Uważam je za doskonały posiłek na początek każdego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  4. 34 years old Executive Secretary Malissa Mapston, hailing from Gimli enjoys watching movies like "Whisperers, The" and Homebrewing. Took a trip to Timbuktu and drives a Ferrari 250 Testa Rossa. odwiedzic ich strone internetowa

    OdpowiedzUsuń