Tosty francuskie - jak wykorzystać suchy chleb #1

Czerstwy chleb można wykorzystać na wiele sposobów. Rozpoczynam cykl na temat smacznych potraw z suchego pieczywa. Jeśli macie swoje ulubione - podrzućcie pomysł lub link do bloga.
Wymieńmy się przepisami :)

#1 Tosty francuskie


Najczęściej robione przez nas grzanki. Wychodzą zdecydowanie smaczniejsze z czerstwego chleba niż ze świeżego. Proste i szybkie. Dzieci mogą je same wykonać pod opieką osoby dorosłej.

Składniki:

- chleb
- jajko
- mleko
- olej do smażenia
- sól (opcjonalnie)

Dodatki:
- sól
- ser żółty
- cukier
- cynamon

Przepis:

Kroimy pieczywo (chleb, bułki, ...) na kromki.Tym razem wykorzystałam lekko przyschniętą ciabattę.

W miseczce rozbełtujemy cale jajko z mlekiem. Na 1 jajko dodaję około 1/3 szklanki mleka. Możecie dodać mniej lub więcej mleka. Od jego ilości będzie zależał kolor grzanek i smak. Eksperymentujcie i znajdźcie taką kombinację, która będzie Wam najbardziej odpowiadać.

Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący, zaczniemy smażyć tosty.

Każdą kromkę obtaczamy z dwóch stron w jajku z mlekiem. Przekładamy na patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Po zdjęciu z patelni przekładamy na ręcznik papierowy by odsączyć je z nadmiaru oleju.

Co z dodatkami?

Sól
Kiedyś soliłam tosty francuskie przed smażeniem, ale od dwóch lat już tego nie robię. Chleb sam w sobie zawiera sól i nie mam poczucia, że potrzebuję dosolenia.

Jeśli chcecie dodać soli, posólcie odrobinę pieczywo. Nie dodawajcie soli do jajek z mlekiem, bo sól będzie opadać na dno i pierwsze grzanki nie będą słone, a ostatnie będą miały zbyt dużo soli.

Ser żółty
Czasem dodaję ostrego sera na grzanki. Po przesmażeniu ich po jednej stronie, odwracam kromki i nakładam trochę sera żółtego. Ser lekko się roztapia.

Cukier
Tosty francuskie można przyprawić na słodko. Po przesmażeniu ich z jednej strony i odwróceniu, posypujemy grzanki cukrem jeszcze na patelni. Dzięki wyższej temperaturze cukier powinien zacząć lekko się rozpuszczać i nie będzie chrupał ostro pod zębami.

Cynamon
Tą przyprawę dodawałabym do tostów z cukrem. Sam cynamon będzie ostry.









Z dziećmi i dla dzieci

coś do chleba

Lubię jadać smaczne potrawy, ale nie lubię spędzać zbyt wiele czasu w kuchni na przygotowaniu ich. Zazwyczaj wybieram przepisy, które pozwalają na szybkie przygotowanie smacznych posiłków.

2 komentarze: