
Szykujcie się na pyszną ucztę. Polecam jako lekkie danie na obiad lub kolację z rodziną i przyjaciółmi. Dużo warzyw, mało węglowodanów :)
Składniki:
- po 8 - 12 krewetek tygrysich na osobę- ser typu Cheddar Mature (może być inny twardy ser długodojrzewający)
- świeży szpinak
- świeży jarmuż
- pęczek natki pietruszki
- piwo typu Koźlak (po 1 piwie na osobę lub więcej na wszelki wypadek)
- sos sojowy
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- sos balsamiczny
- papryczki chili (suszona w młynku)
- ząbek czosnku
Przepis:
Marynata do krewetek
Krewetki marynujemy w zalewie opartej na sosie sojowym. Na marynatę dla krewetek dla 4 osób dajemy:- 4 łyżki sosu sojowego
- 10 obrotów młynka z suszoną papryczką chili (jeśli chcecie mniej lub bardziej ostre krewetki - zmniejszcie lub zwiększcie ilość papryczki chili)
- 1 ząbek czosnku dla smaku
- pęczek posiekanej drobno natki pietruszki
- łyżka oliwy z oliwek
Krewetki zostawiamy w tej zalewie na kilka godzin (w wersji dla zabieganych - na co najmniej pół godziny).
Chipsy z jarmużu

Pieczemy je ok. 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 160 stopniu w ustawieniu grzania góra + dół. Po 10 minutach sprawdzamy stopień przypieczenia jarmużu, by się nie spiekł zbyt mocno.
Grzanki
Kromki chleba kroimy na kwadraty, skrapiamy oliwą z oliwek i podpiekamy na patelni z obu stron na złoty kolor.Sałatka ze szpinaku
W międzyczasie myjemy szpinak i układamy z niego kołderkę na talerzach. Po bokach dekorujemy chipsami z jarmużu. Całość polewamy lekko sosem balsamicznym.Przygotowanie dania
Wracamy do krewetek. Rozgrzewamy na patelnię i przekładamy na nią krewetki. Smażymy po ok. 3 - 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu, przekładamy na szpinak.Ser Cheddar Mature kroimy w cienkie paski lub ścieramy na tarce na listki. Rozkładamy równomiernie na szpinaku.
Grzanki układamy z boku talerza.
Już jesteśmy prawie gotowi ... Jeszcze napoje :)
Piwo typu Koźlak w wersji 18+
Krewetki na ostro podane ze szpinakiem, chipsami z jarmużu oraz dojrzałego sera Cheddar Mature będą mieć głęboki, lekko ostry, orzechowy smak. Dlatego do tego zestawu dobrałam piwo typu Koźlak.
Bezalkoholowe napoje
Dzieciaki nie piją jeszcze piwa dlatego dostały do krewetek lekko schłodzoną zieloną herbatę parzoną przez 3 minuty. Herbata podkreślała smak potrawy bez wybijania się na pierwszy plan.
Jakos te krewetki mnie nie przekonuja. Moze małże?
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, kupiłam dziś jarmuż;) Tylko za krewetkami nie przepadam, może spróbuję wersji z indykiem.
OdpowiedzUsuńzawsze chciałam sprobować krewetki ale kurcze... jakoś się nie mogę przełamać. może masz jakiś przepis dla takich niedowiarków jak ja?? :) \
OdpowiedzUsuńw wolnej chwili zapraszam do siebie - papieromaniaklaudiabojdo.blogspot.com
O mniam, pyszna propozycja :3 Uwielbiam szpinak!
OdpowiedzUsuńjustsayhei.blogspot.com