Krewetki na ostro ze szpinakiem i chipsami z jarmużu podane z Koźlakiem

Planując lekki obiad bądź kolację często biorę pod uwagę krewetki. Tym razem miałam szczęście, że wszyscy zaproszeni lubią ostre potrawy. Mogłam zatem trochę poszaleć w kuchni :)

Szykujcie się na pyszną ucztę. Polecam jako lekkie danie na obiad lub kolację z rodziną i przyjaciółmi. Dużo warzyw, mało węglowodanów :)


Składniki:

- po 8 - 12 krewetek tygrysich na osobę
- ser typu Cheddar Mature  (może być inny twardy ser długodojrzewający)
- świeży szpinak
- świeży jarmuż
- pęczek natki pietruszki
- piwo typu Koźlak (po 1 piwie na osobę lub więcej na wszelki wypadek)
- sos sojowy
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- sos balsamiczny
- papryczki chili (suszona w młynku)
- ząbek czosnku


Przepis:

Marynata do krewetek

Krewetki marynujemy w zalewie opartej na sosie sojowym. Na marynatę dla krewetek dla 4 osób dajemy:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 10 obrotów młynka z suszoną papryczką chili (jeśli chcecie mniej lub bardziej ostre krewetki - zmniejszcie lub zwiększcie ilość papryczki chili)
- 1 ząbek czosnku dla smaku
- pęczek posiekanej drobno natki pietruszki
- łyżka oliwy z oliwek

Krewetki zostawiamy w tej zalewie na kilka godzin (w wersji dla zabieganych - na co najmniej pół godziny).

Chipsy z jarmużu

Jarmuż myjemy. Dzielimy liście na mniejsze cząstki. Grube łodygi odrzucamy. Kawałki jarmużu układamy na blasze. Posypujemy solą i pieprzem. Na koniec liście skrapiamy oliwą z oliwek.

Pieczemy je ok. 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 160 stopniu w ustawieniu grzania góra + dół. Po 10 minutach sprawdzamy stopień przypieczenia jarmużu, by się nie spiekł zbyt mocno.

Grzanki

Kromki chleba kroimy na kwadraty, skrapiamy oliwą z oliwek i podpiekamy na patelni z obu stron na złoty kolor.

Sałatka ze szpinaku

W międzyczasie myjemy szpinak i układamy z niego kołderkę na talerzach. Po bokach dekorujemy chipsami z jarmużu. Całość polewamy lekko sosem balsamicznym.

Przygotowanie dania

Wracamy do krewetek. Rozgrzewamy na patelnię i przekładamy na nią krewetki. Smażymy po ok. 3 - 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu, przekładamy na szpinak.

Ser Cheddar Mature kroimy w cienkie paski lub ścieramy na tarce na listki. Rozkładamy równomiernie na szpinaku.

Grzanki układamy z boku talerza.

Już jesteśmy prawie gotowi ... Jeszcze napoje :)

Piwo typu Koźlak w wersji 18+

Krewetki na ostro podane ze szpinakiem, chipsami z jarmużu oraz dojrzałego sera Cheddar Mature będą mieć głęboki, lekko ostry, orzechowy smak. Dlatego do tego zestawu dobrałam piwo typu Koźlak.

Koźlaki mają głęboki smak i trochę więcej procentów :) Nie czuć w nich zbyt wiele goryczki typowej dla jasnych piw. Przebija w nich nuta karmelu, marcepanu, czekolady i ... orzechów. Podaje się je lekko schłodzone, by dobrze oddawały swój aromat i głębię. Dlatego tylko na chwilę przed podaniem wstawiłam je do lodówki (najlepiej by miały ok. 10stopni w momencie podawania).

Bezalkoholowe napoje

Dzieciaki nie piją jeszcze piwa dlatego dostały do krewetek lekko schłodzoną zieloną herbatę parzoną przez 3 minuty. Herbata podkreślała smak potrawy bez wybijania się na pierwszy plan.




 









Kulinarne inspiracje z Love Beer

4 komentarze:

  1. Jakos te krewetki mnie nie przekonuja. Moze małże?

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, kupiłam dziś jarmuż;) Tylko za krewetkami nie przepadam, może spróbuję wersji z indykiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. zawsze chciałam sprobować krewetki ale kurcze... jakoś się nie mogę przełamać. może masz jakiś przepis dla takich niedowiarków jak ja?? :) \

    w wolnej chwili zapraszam do siebie - papieromaniaklaudiabojdo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam, pyszna propozycja :3 Uwielbiam szpinak!

    justsayhei.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń