Prosty sos malinowy jest banalny do zrobienia. Biorę do niego świeże lub mrożone maliny dzięki czemu mogę go przygotowywać przez cały rok.
Składniki
- 250 gram malin
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki wody
Przepis
W międzyczasie wrzucamy maliny do garczka, dolewamy wodę i dosypujemy
cukier. Całość gotujemy. Gdy mamy mało czasu i nie chcemy czekać aż
maliny się rozgotują, możemy je zblendować. Gotujemy aż woda z malin się
odparuje i sos będzie raczej gęstszy niż rzadki.
Jeśli nie chcecie czuć grudek - małych pesteczek malin, przetrzyjcie sos przez sitko. Wtedy uzyskacie
Nadmiar sosu możecie zamrozić w małych porcjach i rozmrażać w miarę potrzeby.
Jeśli macie małe słoiczki, sos malinowy po zagotowaniu możecie przelać
do nich i od razu mocno zakręcić. W ten sposób można go przechować na
zimę. Jeśli planujecie to zrobić, dodajcie więcej cukru, by lepiej
zakonserwować maliny.
Poniżej propozycja podania sosu malinowego do placuszków serowych.
Gramów. Słowo "gram" się odmienia, więc 250 gramów malin.
OdpowiedzUsuń