Prosty sos malinowy

Prosty sos malinowy jest banalny do zrobienia. Biorę do niego świeże lub mrożone maliny dzięki czemu mogę go przygotowywać przez cały rok.



Składniki
- 250 gram malin
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki wody

Przepis
W międzyczasie wrzucamy maliny do garczka, dolewamy wodę i dosypujemy cukier. Całość gotujemy. Gdy mamy mało czasu i nie chcemy czekać aż maliny się rozgotują, możemy je zblendować. Gotujemy aż woda z malin się odparuje i sos będzie raczej gęstszy niż rzadki.

Jeśli nie chcecie czuć grudek - małych pesteczek malin, przetrzyjcie sos przez sitko. Wtedy uzyskacie 


Nadmiar sosu możecie zamrozić w małych porcjach i rozmrażać w miarę potrzeby.

Jeśli macie małe słoiczki, sos malinowy po zagotowaniu możecie przelać do nich i od razu mocno zakręcić. W ten sposób można go przechować na zimę. Jeśli planujecie to zrobić, dodajcie więcej cukru, by lepiej zakonserwować maliny.

Poniżej propozycja podania sosu malinowego do placuszków serowych.



1 komentarz:

  1. Gramów. Słowo "gram" się odmienia, więc 250 gramów malin.

    OdpowiedzUsuń