Prosty sos malinowy

Prosty sos malinowy jest banalny do zrobienia. Biorę do niego świeże lub mrożone maliny dzięki czemu mogę go przygotowywać przez cały rok.



Składniki
- 250 gram malin
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki wody

Przepis
W międzyczasie wrzucamy maliny do garczka, dolewamy wodę i dosypujemy cukier. Całość gotujemy. Gdy mamy mało czasu i nie chcemy czekać aż maliny się rozgotują, możemy je zblendować. Gotujemy aż woda z malin się odparuje i sos będzie raczej gęstszy niż rzadki.

Jeśli nie chcecie czuć grudek - małych pesteczek malin, przetrzyjcie sos przez sitko. Wtedy uzyskacie 


Nadmiar sosu możecie zamrozić w małych porcjach i rozmrażać w miarę potrzeby.

Jeśli macie małe słoiczki, sos malinowy po zagotowaniu możecie przelać do nich i od razu mocno zakręcić. W ten sposób można go przechować na zimę. Jeśli planujecie to zrobić, dodajcie więcej cukru, by lepiej zakonserwować maliny.

Poniżej propozycja podania sosu malinowego do placuszków serowych.



coś do chleba

Lubię jadać smaczne potrawy, ale nie lubię spędzać zbyt wiele czasu w kuchni na przygotowaniu ich. Zazwyczaj wybieram przepisy, które pozwalają na szybkie przygotowanie smacznych posiłków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz