Konkurs sałatkowy :)

Jestem bardzo ciekawa jakie sałatki makaronowe lubicie :) Dla mnie osobiście są najlepszym posiłkiem do pracy. Mogę dodać do nich morze warzyw, jakieś białko, a makaronowe węglowodany dopełnią posiłku.

Jako, że poszukuję inspiracji do tworzenia nowych sałatek na bazie makaronu, ogłaszam miły konkurs.

Zasady są proste:
1. Napisz pod tym postem jakie dodatki do makaronu proponujesz, by wyszła cudowna sałatka makaronowa :)

2. Ja subiektywnie ocenię, które sałatki miałabym ochotę najbardziej zabrać do pracy.

3. Każda(y) z (2-3) laureatów otrzyma nagrodę w postaci zestawu 12 paczek makaronów Malma ufundowanych przez producenta tych makaronów.



Obserwowanie bloga lub polubienie Coś do chleba na Facebooku nie jest konieczne do wzięcia udziału w konkursie. Aczkolwiek będę tam na bieżąco komentować konkurs więc będziecie wtedy na bieżąco z tym co się dzieje. Dodatkowo będzie mi miło jeśli zdecydujecie się na obserwowanie mnie na Facebooku :)


Kilka szczegółów zwanych regulaminem :)

źródło: malma.com
1. Uczestnikiem Konkursu, zwanym dalej „Uczestnikiem”, może być każda pełnoletnia osoba fizyczna, posiadająca pełną zdolność do czynności prawnych, która w terminie wskazanym w punkcie II. Regulaminu, zamieści pod poniższym postem składniki z których można przygotować do pracy sałatkę na bazie makaronu.

2. Zwycięzcą Konkursu, zwanym dalej „Zwycięzcą”, jest osoba, która podała składniki sałatki, które uznam za najbardziej ciekawe, odpowiadające mi, takie które chętnie zabrałabym ze sobą do pracy.
3. Wybór Zwycięzcy lub Zwycięzców będzie mój osobisty, wyłącznie subiektywny i nie przysługuje od niego odwołanie.

4. Jeśli wśród komentarzy do posta będą przepisy lub zdjęcia przyklejane z innych stron, mogę usuwać takie komentarze i nie będą brały udziału w konkursie.

5. Konkurs rozpoczyna się w dniu 14.11.2015 o godz. 22:00 i kończy się 02.12.2015 o godz. 23:59.

6. Zwycięscy konkursu zostaną ogłoszeni w Mikołajki (6.12.2015). Taki prezent dla dorosłych :) Ogłoszenie nastąpi na Facebooku na profilu Coś do chleba oraz w komentarzu pod tym postem.

7. Zwycięzca otrzyma w nagrodę zestaw 12 makaronów Malma ufundowanych przez ich producenta. Makarony mogę różnić się od tych na zdjęciu :)

8. Zwycięscy mają 7 dni na przesłanie danych niezbędnych do dostarczenia nagrody na adres: cosdochleba.kontakt@gmail.com. Brak przesłania tych danych jest równoznaczny z rezygnacją z nagrody.

9. Nagrody zostaną przesłane przez agencję PR obsługującą producenta makaronu Malma. To oznacza, że przekażę im dane niezbędne do wysłania nagród do Zwycięzców.

10. Zwycięzca wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych Uczestnika w celu wysłania nagród oraz realizacji Konkursu w zakresie danych niezbędnych do przesłania nagród (imię, nazwisko, adres, numer telefonu) zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r. nr 101 poz. 926) oraz w celach marketingowych.

11. Uczestnictwo w Konkursie oznacza wyrażenie zgody na powyższe warunki.




Powodzenia :) Jestem bardzo ciekawa Waszych pomysłów :)


Rozstrzygnięcie konkursu

Dziękuję Wam wszystkim za wzięcie udziału w konkursie. Wybór nagrodzonych był bardzo trudny. Przede wszystkim dlatego, że Wasze przepisy są wspaniałe, różnorodne, pozwalające komponować cudowne sałatki. Dały mi inspirację do tworzenia smacznych lunchy do pracy :)

Po przeczytaniu wszystkich przepisów, po zachwyceniu się nimi wybrałam trzy, które miałabym największą ochotę zrobić.

A zwycięzcami są:

Marta Kolczak z TestItBlog - za cudowne przepisy, z których najchętniej przygotowałabym sałatkę z przepisu przywiezionego z wakacji w Sienie. Smak wydaje się niepowtarzalny, a do południowego słońca mam duży sentyment :)

Dagmara Wasińska za Chrupiącą sałatkę. Kiedyś u kogoś jadłąm sałatkę z gyrosem i myślę, że Twoja będzie bardzo smaczna. Kupiłam już przyprawę do gyrosa :)

Toja tylko ja za największe zaskoczenie tego konkursu. Paluszki przy sałatce mnie totalnie zaskoczyły, ale co dziwne pasują :)

Gratuluję wszystkim nagrodzonym. Prześlijcie mi proszę adresy do wysyłki nagród na mejla cosdochleba.kontakt@gmail.com.

A wszystkich poszukujących przepisów na smakowite sałatki makaronowe zapraszam do przeczytania komentarzy. To kopalnia pomysłów :)



70 komentarzy:

  1. Ja najczęściej robię po prostu z tuńczykiem, kukurydzą, startym żółtym serem i jajkiem :) Pasuje i do makaronu, i do ryżu. Ale pomysł na konkurs jest świetny, sama tu wrócę później zobaczyć inne pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że pojawi się tu sporo inspiracji na sałatki, bo moje mi się już trochę przejadły :)

      Jestem ciekawa czy dajesz do tego jakiś specjalny sos czy po prostu majonez?

      Usuń
    2. Ja kocham proste i smaczne np.pieczarki drobno pokrojone obgotowane,z rezty robie zupke a gęste daje na sałatke po ostygnięciu daje jajka na twardo drobno pokrojone, pietruszke zieloną pokrojoną drobno sól ,pieprz, majonezik,ewentualnie tarty ser żółty i najlepiej gorące tosty z ziołami i oliwa smacznego

      Usuń
  2. Pychotka z tuńczykiem :-)

    1 puszka tuńczyka w oleju
    10 dkg makaronu drobnego
    3 jajka
    3 ogórki kiszone
    kawałek pora
    1 mała cebula
    1 czerwona papryka
    1 kwaśne jabłko
    natka pietruszki
    sól
    pieprz
    majonez
    słone paluszki

    Sposób przygotowania:

    Makaron i jajka gotujemy. Obieramy jaja , makaron odcedzamy.Tuńczyka odsączamy z oleju. Ogórki, paprykę, jabłko, cebulę, pora oraz dwa jajka kroimy w drobną kostkę. Natkę szatkujemy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, majonezem .

    Sałatkę przekładamy do talerza i następnie odwracamy aby powstał nam kształt okręgu. Paluszki łamiemy na wysokość sałatki. Układamy dookoła, jeden obok drugiego. Jeśli nie chcą się przykleić, smarujemy wcześniej sałatkę majonezem. Na tarce o drobnym oczkach osobno ścieramy białko i żółtko. Startym białkiem obsypujemy brzeg a środek żółtkiem. Dekoracja to już tylko i wyłącznie nasz gust i bujna wyobraźnia :-) Foto z sałatką to jest to z mojego profilu widoczne tu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz widzę paluszki jako dodatek do sałatki :) Jestem ciekawa jak smakują :)

      Usuń
    2. Naprawdę rewelacja....one przyklejone do sałatki majonezem wchłaniają soki z innych warzyw z sałatki etc , miękną i są naprawdę bardzo pyszne z zapachem tuńczyka - proszę spróbować ;-)

      Usuń
  3. Ja preferuję sałatki z krótkimi makaronami: penne, świderki lub kokardki. A żeby było pożywniej to staram się dokładać "coś" mięsnego: albo podsmażony w przyprawach filet z kurczaka, albo ugotowane i przyprawione mięso z kury (np z nóżki lub udka) albo po prostu wędlinę z kurczaka pokrojoną w grubą kostkę i przyprawioną np curry, papryką i cynamonem.
    Jak mam już bazę, czyli mięso i makaron to kombinuję z dodatkami. Lubię świeże warzywa: pomidory, ogórki, sałatę czy paprykę. Ale lubię też dołożyć słodki element: rodzynki, brzoskwinię z puszki czy ananasa. Dość często dodaję też "kolejne coś", żeby chrupało: pestki dyni, słonecznik.
    No i w zależności od sałatki sos: czasem to po prostu odrobina oliwy z oliwek z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, a czasem to lekki sos "tysiąca wysp" (oszukany, bo z keczupu, jogurtu, musztardy, octu balsamicznego i sosu sojowego). I nigdy nie zaciągam majonezem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najczęściej dodawałam do sałatek majonez. Muszę wypróbować Twój sos, bo wygląda na zdecydowanie lżejszy.

      Usuń
  4. Dodatki do makaronu proponuje, by wyszła cudowna sałatka to jajka, majonez, groszek, kukurydza, marchewka i tuńczyk.
    Wszystko razem mieszamy ilość skladników dostosowana do porcji makaronu.

    o to mój mail w razie wygranej t7u@wp.pl
    Pozdrawiam Maria Słoboda

    OdpowiedzUsuń
  5. Składniki:
    - makaron wedle upodobań. Ja preferuję pełnoziarniste penne.
    - kukurydza,
    - papryka,
    - łosoś lub pierś z kurczaka pokrojona w kostkę lub paseczki. (Łosoś najlepiej przyprawiony cytryną, czosnkiem i natką pietruszki. Kurczak w przyprawie do gyrosa.)
    - zielony ogórek,
    - sól, pieprz do smaku,
    - majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny.

    Jest to sałatka, która pasuje do każdego rodzaju makaronu. Jest sycąca i smaczna. Robi się ją bardzo szybko. Składniki, które do niej wykorzystuję zawsze znajdują się w mojej lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dodatki do makaronu ktore preferuje to:
    Szynka, ananas, por, jajka, groszek, ogorek konserwowy, majonez, smietana odrobinke, pieprz i sol.
    Salatka jest wtedy wysmienita :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dodatki do makaronu ktore preferuje to:
    Szynka, ananas, por, jajka, groszek, ogorek konserwowy, majonez, smietana odrobinke, pieprz i sol.
    Salatka jest wtedy wysmienita :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja ulubiona makaronowa sałatka nr 1, która zawsze wszystkim smakuje, oto przepis:
    -opakowanie drobnego makaronu (gwiazdki, małe kulki itp)
    -3 świeże zielone ogórki
    -5 jajek ugotowanych
    -puszka kukurydzy
    -30-40 dag szynki (pokroić w kostkę)
    -majonez,śmietana (ewentualnie jogurt naturalny zamiast śmietany)
    -koperek
    -pieprz, sól

    Wszystko razem mieszamy, odstawiamy do lodówki na 1-2 godz i zajadamy ze smakiem :)

    kasia87g@wp.pl z FB Kasia Gazdowa

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam sałatkę makaronową na słodko tzn do ugotowanego makaronu zazwyczaj muszelki/kokardki dodaję jogurt z odrobiną miodu oraz pokrojone owoce, najlepsze są te świeże ale zimą puszkowe (ananas, brzoskwinia) też się sprawdzą. Moje ulubione dodatki owocowe to granat, ananas i kiwi, palce lizać
    monisiaczek3@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Sałatka z kurczakiem wędzonym i makaronem, moja ulubiona.
    Składniki:
    -Wędzony kurczak, może być pierś ale i udka (mięsko kroimy/oddzielamy na paseczki)
    -makaron ja wybieram kokardki ;) bo wygladaja uroczo ale penne czy tagliatelle tez sie sprawdzi.
    -pestki słonecznika
    -pomidorki koktajlowe
    -orzeszki ziemne
    -oliwa
    -czosnek
    -bazylia
    -koperek
    -pieprz, sól do smaku

    Makaron gotujemy al dente, dodajemy kurczaka , pomidorki kroimy na ćwiartki, wszystko polewamy sosem z oliwy z oliwek wymieszanym z ziołami, a na koniec posypujemy orzeszkami i słonecznikiem.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój przepis na sałatkę: makaron tzw: ryż, 1 zielony ogórek, 2 pomidory, 20 dag szynki, majonez, sól, pierprz. Do ugotowane go makaronu dodajemy pokrajane w kostkę ogórek ,pomidory i szynkę, mieszany dodajemy majonez doprawiamy so smaku solą i pieprzem. Mieszmy dokładnie i wkładamy do lodówki na ok.30 minut i gotowe. Smacznego. jacus773@gmail.com z FB Monika Nawrot

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem smakoszem makaronów, więc jeśli chodzi o dodatki to najbardziej smakowity makaron jest z kurczakiem, boczkiem smażonym, serem żółtym, brokułami, słonecznikiem prażonym oraz sosem jogurtowym doprawionym według własnych upodobań smakowych.

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja ulubiona sałatka makaronowa? Oto ona!
    - makaron ryżowy (1/2 opakowania);
    - grillowana lub smażona na oleju rzepakowym pierś z kurczaka z przyprawą gyros (2 sztuki);
    - słoik ogórków konserwowych (najlepiej domowej roboty!);
    - 2 łyżki kaparów;
    - 1 papryka czerwona;
    - 1 papryka żółta;
    - jogurt naturalny typu greckiego;
    - 2 ząbki czosnku;
    - sól, pieprz i inne przyprawy do smaku :)

    Wykonanie? Banalnie proste! Wszystkie składniki kroimy w niewielką kosteczkę. jogurt mieszamy z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku, a potem... przekładamy do ulubionego lunch boxa i zabieramy ze sobą do pracy :)

    Pozdrawiam,
    Kinga (kinia_sc@wp.pl)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem smakoszem makaronów, więc jeśli chodzi o dodatki to najbardziej smakowity makaron jest z kurczakiem, boczkiem smażonym, serem żółtym, brokułami, słonecznikiem prażonym oraz sosem jogurtowym doprawionym według własnych upodobań smakowych.

    OdpowiedzUsuń
  15. Sałatka, którą pierwszy raz spróbowałam u koleżanki na imprezie i tak już zostało. Na każdej imprezie musiała być właśnie ta sałatka, jak jej nie było, nie była to prawdziwa impreza :).
    Sałatka była zrobiona z makaronu kokardki, drobno pokrojonej w małe kwadratowe plasterki szynki, jajka, świeżego ogórka i majonezu, do tego oczywiście przyprawy dla smaku. Zajadaliśmy się tą sałatką razem z krakersami.

    OdpowiedzUsuń
  16. Preferuje proste składniki, a mianowicie szynka konserwowa pokrojona w kostkę, ser żółty pokrojony w kostkę, papryka świeża, ogórek świeży, czerwona cebula (ma fajniejszy smak), kukurydza, sól pieprz i pół na pół majonez z jogurtem. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Moja ulubiona sałatka z makaronowa+kurczak+pesto.Palce lizać!!!!!
    Potrzebujemy: makaron 200g, pierś z kurczaka duża,pomidorki koktajlowe (duża garść), ser mozzarella.
    Ja robię do tej sałatki dreesing:2łyzki oliwy z oliwek, 3 łyżki czubate pesto (w moim przypadku to szpinakowe) , ząbek czosnku, sól morska, pieprz, sok z cytryny (wg.uznania).
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Przelewamy zimną wodą. Pierś z kurczaka przyprawiamy solą pieprzem i słodką papryką. Ja osobiście lubię grliowane na patelni. Następnie kroimy w kostkę i dokładamy do makaronu. Następnie pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i mozzarellę w kosteczkę.. Dokładnie mieszamy, dodajemy pesto oraz dressing. Schładzamy w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  18. Moja ulubiona sałatka to: makaron penne, brokuły ugotowane najlepiej na parze, ser pleśniowy lazur, prażone migdały, jogurt z łyżeczka musztardy/ ziół prowansalskich lub pieprzem i sola. Pychota! Ułożone warstwowo w szklanej misce prezentują sie świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja robię taką dla całej rodziny;

    -makaron świderek,
    -kukurydza konserwowa,
    -fasolka czerwona z puszki,
    -i po 1/3 z każdej z papryk ( zielona, żółta i czerwona), pokrojone w cienkie paski 2-3 cm
    -filet z kurczaka obtoczony meksykańską przyprawą który jest grillowany na grillowej patelni a po odpoczynku pokrojony w kostkę,
    -jak ktoś lubi to pokrojony w kostkę seler łodygowy,
    -do smaku odrobinę soli i pieprzu,
    -oraz majonez nie za dużo - wystarczy tyle by połączył składniki i gotowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super kolorowa. Na pochmurne dni jak znalazł :)

      Usuń
    2. Dokładnie. Je się nie tylko smakowo ale i oczami :)
      Wygląda barwnie i smakowicie w najbardziej pochmurne dni a ile w niej witamin :)
      To "witaminowa bomba zdrowia" :)

      Usuń
  20. szybka sałatka do pracy i w domu :kupujemy warzywa na patelnie ta mieszankę gdzie nie ma ziemniaków,kurczaka pierś w kostkę i podsmażamy by nie był bardzo wysmażony tylko taki by doszedł razem z warzywami ,robimy szpinak masle lub na śmietance jako baza taka do sosu wszytko razem łączymy kurczak wtedy dochodzi dodajemy przypraw makaron gotujemy i wszystko razem łączymy bardzo dobre w domu na obiad jak i do pracy tak samo na zimno jak i gorącu .karolinab9@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. U nas królują makarony, więc sałatkami Cię zasypię na każdą okazję - jeśli mogę;)

    Tym razem coś prostego :)

    Makaron świderki ( ja najchętniej wybieram pełnoziarnisty)
    suszone pomidory w zalewie
    świeży szpinak
    feta
    sól, pieprz do smaku

    Makaron gotujemy al dente. Szpinak myjemy, oszukamy papierowym ręcznikiem, nie kroimy. Pomidory kroimy w połówki. Wszystkie składniki mieszkamy. Dodajemy łyżkę lub oliwy z zalewy pomidorowej (jest bardzo wyrazista) , doprawiamy solą i pieprzem.

    Voila! :)

    Pozdrawiam serdecznie

    Marta

    vb0001@wp.pl
    FB Marta Kolczak :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepyszna sałatka z makaronem :
    - ugotowany makaron (świderki albo rurki)
    - wędzony kurczak w kawałakach
    - pomidor w ósemki
    - sos właski (gotowy lub własny)
    Sałatka jest najpysznejsza . Polecam !

    OdpowiedzUsuń
  23. Makarony, makarony.. bez nich obiad nie ten sam :)

    Mój ulubiony -prosty jak drut - przepis:
    - odrobina makaronu (polecam pełnoziarnisty, lub graham)
    - brokuł
    - ser feta
    - ziarna słonecznika
    - odrobina oliwy z chili
    - sól/pieprz do smaku

    Makaron gotuję al dente. Brokuł dzielę na różyczki i również delikatnie podgotowuję w wrzącej, osolonej wodzie. Na patelni prażę ziarna słonecznika. Do przestudzonych: makaronu, różyczek brokuła, ziaren słonecznika dodaję fetę oraz oliwę. Całość doprawiam solą i pieprzem :) Voila!

    Życzę smacznego!
    Daria

    mywings@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Także chciałam dodać ten przepis - często go robię, bo uwielbiam brokuły <3 :)

      Usuń
  24. U nas w domu często serwujemy na obiad makaronowe sałatki - są szybkie, sycące i zdrowe, a można je nawet zabrać do pracy.


    SAŁATKA OBIADOWA TUSI

    Op. Dowolnego makaronu – typ wstążki, rurki, kokardki (zwykły lub szpinakowy)
    2 kostki mrożonego szpinaku / lub kilka liści świeżego [ świeży nie daje takiego intensywnego koloru)
    Majonez + jogurt naturalny (50/50)
    2-3 ząbki czosnku (przez praskę)
    Kilka sztuk pomidorków koktajlowych (ćwiarteczki)
    3 jajka ugotowane na twardo (kroimy w ósemki).
    Garść zmielonych orzechów włoskich
    Sól, pieprz do smaku


    Czosnek zeszklimy na 1/2 łyżki oliwy. Majonez i jogurt łączymy z czosnkiem dodając 2 łyżki wody, dodajemy pokrojony drobno szpinak i podsmażamy, żeby składniki się połączyły a dressing zgęstniał. W międzyczasie gotujemy makaron , dodajemy jajka, pokrojone w ćwiartki pomidory i zmielone orzechy. Mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem.
    Zdarzyło mi się do tej sałatki dodać też różyczki brokułów, żeby było zdrowiej i bardziej sycąco - poza tym kocham brokuły :P :)

    Jeśli ktoś nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa (np. mój narzeczony!) oczywiście może wzbogacić tę sałatkę kurczakiem :)

    Pozdrawiam,
    Marta Kolczak
    vb0001@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. Sałatka, którą na pewno wszyscy znają i lubią:

    SAŁATKA TORTELLINI

    Makaron tortellini z mięsem bądź z grzybami

    Słoik ogórków konserwowych (kroimy w kostkę)

    Słoik papryki konserwowej (kroimy w kostkę)

    Puszka kukurydzy

    4 jajka na twardo (kroimy w kostkę)

    1 por ( możliwie jak najdłuższa część biała)

    Majonez i jogurt naturalny (stosunek 1:1)

    100 g żółtego sera typu gouda lub ementaler o wyraźnym smaku ( trzemy na tarce o grubych oczkach)

    Sól, pieprz, czosnek, czerwona słodka papryka, doprawić wg uznania
    Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Por kroimy drobno i sparzamy (może być wodą z makaronu. Do pora i makaronu dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, paprykę, jajka i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Można jeść od razu, ale lepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. :)

    Pozdrawiam,

    Marta Kolczak
    vb0001@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  26. Moje ulubione 5-minutowe "byle-co", jeśli nie mam ochoty robić kolacji :)

    SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH



    2 zupki chiński Vifon (1 zielona, 1 czerwona)

    4 jajka na twardo

    kilka (3-4 zależy od wielkości) ogórków konserwowych,

    kilka papryk konserwowych,

    puszka kukurydzy,

    majonez- 1 łyżka

    jogurt naturalny - 1 łyżka

    sól, pieprz

    Pokruszony makaron zasypać przyprawami z opakowania, zalać minimalną ilością wody i zostawić pod przykryciem na kilka minut. Pokrojone w kostkę jajka, ogórki, paprykę połączyć z makaronem, dodać majonez, jogurt, sól, pieprz wedle uznania i voila :)

    Pozdrawiam,

    Marta Kolczak
    vb0001@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. Składniki: pół kg piersi kurczaka, pęczek brokułów, czerwona papryka, 25 dag makaronu wstążki, 5 łyżek oleju,3 łyżki sosu sojowego, 6 łyżek kiełków sojowych, 3 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, sól, 2 łyżeczki sezamu, pieprz, natka.
    Przygotowanie:
    Mięso posól, popieprz, polej 2 łyżkami oleju, zawiń w folię. Piecz ok. 15 min w temp. 200C. Ostudź, pokrój na paseczki. Paprykę oczyść z pestek, potnij w słupki. Kiełki przelej na sicie wrzątkiem. Brokuły podziel na różyczki, gotuj 5 min w osolonym wrzątku, ostudź.
    Makaron ugotuj al dente, wymieszaj z oliwą, ostudź. Ułóż na półmisku z kurczakiem i warzywami. Posyp kiełkami i sezamem. Resztę oleju połącz z sosem sojowym i sokiem z cytryny, przypraw do smaku, polej sałatkę. Podawaj z surówką z kapusty.
    e-mail- marzusia1965@onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  28. Mój przepis na cudowną i szybką sałatkę makaronową :) 100 g makaronu ryżowego (tego w kształcie ziarenek ryżu), 10 paluszków krabowych surimi, 1 ogórek, dwa pomidory, pół puszki kukurydzy, 2 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, świeża bazylia.

    Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Paluszki krabowe i pomidory kroimy w kostkę, ogórka kroimy w półplasterki, dodajemy kukurydzę, porwane na kawałki liście bazylii, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy z jogurtem naturalnym i majonezem. Pyszna i szybka sałatka gotowa :)
    Magda K.
    magdamielec@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  29. Szybka, prosta i smaczna sałatka z makaronem,do sałatki dodałam pesto, sera fety i pomidorki koktajlowe, można także dodać oliwki. Znakomita i szybka w przygotowaniu sałatka w stylu włoskim,

    250 g makaronu Farfalle
    100 g gotowego pesto z bazylii
    150 g sera fety
    pomidorki koktajlowe /dowolna ilość/
    świeża bazylia
    pieprz, sól

    Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu al dente przez 6 minut.
    Odsączyć i gorący wymieszać z pesto, dodać kawałki sera oraz przekrojone na pół pomidorki.
    Doprawić do smaku.
    Podawać natychmiast ze świeża bazylią również można dodać oliwki.


    karolinab9@op.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. karolinab9@op.pl

      Sałatka z makaronem tortellini - pyszna, szybka, stosunkowo tania i taka której dużo wychodzi.tortellini z szynką, ale dostępne są też z grzybami, serem, dodajemy co tylko chcemy czy kurczaka czy pomidorka ogóreczka itp sos tez wedle uznania a zawsze wychodzi smaczna tania i bardzo jej duzo

      Usuń
  30. kasiaulaszek20@wp.pl

    Ja uwielbiam wszystkie sałatki i bardzo często robię <3

    Sałatka, która była moim odkryciem i którą teraz bardzo polecam to sałatka z buraczkami.
    - makaron
    -buraczki pokrojone w kostkę
    -jajka
    -groszek
    -majonez
    -śmietana
    -sól
    -pieprz

    Ja zawszę robię "na oko", więc ilość wedle uznania.
    POLECAM szczerze! <3

    OdpowiedzUsuń
  31. Do sałatek z makronu można dodać wszystko i jest to świetny sposób na resztki z obiadu.Ulubioną sałatkom z makaronu moich dzieci jest sałatka składająca się z makaronu, pieczonego kurczaka, kukurydzy, sera feta,pomidora i zielonego ogórka do tego sos jogurtowy z czosnkiem.I dzieciaki wcinają aż im się uszy trzęsą .Fajnym pomysłem jest również sałatka makaronowo owocowa-makaron, cząstki pomarańczy, ananas, gruszka,maliny w sumie kto jakie owoce lubi do tego sos jogurtowo waniliowy lub malinowy.Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  32. Ja proponuję : pieczarki marynowane, kukurydzę, papryczkę, pęczek szczypiorku i majonez. Pychota.
    agasac@poczta.fm

    OdpowiedzUsuń
  33. Ulubioną sałatką mojego męża jest sałatka z makaronu - kokardki, do tego pierś z kurczaka pokrojona w kostkę w przyprawie gyros, podsmażona :-) do tego wszystkiego dodaję jeszcze słony słonecznik i pokrojone suszone pomidory :) a wszystko mieszam z sosem o takim : łyżka wody, łyżka musztardy, 2 łyżki ketchupu, 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów, 5 łyżek sosu sojowego i zioła prowansalskie :) Pychotka :)
    magdusiaszym@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  34. Cześć,
    bardzo dobrą i ciekawą sałatką jest sałatka z makaronem Tortellini czyli taki który w środku ma mięsko lub ser.

    Ja zawsze wybieram ten makaron z mięsem

    Pozostałe składniki to:
    ogórek świeży - pokrojony w kostkę
    fasolka z puszki - odsączona
    może być pomidor - pokrojony w kostkę
    kukurydza - odsączona
    przyprawa do sałatek (lub po prostu sól i pieprz)
    troszkę jogurtu (lekkie wydanie) lub majonez (bardziej kaloryczne)

    Makaron gotujemy na miękko, dodajemy wszystkie składniki i gotowe :)

    Świetnie smakuje ze świeżym chlebkiem bądź z chlebem typu Wasa

    OdpowiedzUsuń
  35. Pewnego razu zostałam podstawiona pod ścianą - bratowa zadzwoniła, że razem z mężem i dziećmi wpadną do nas za moment. W moich oczach przerażenie, bo nie mam niczego "konkretnego" do jedzenia, więc zaczęłam szperać po szafkach i... zrobiłam sałatkę "czyszczenie szafek i lodówki: :) Jak nazwa wskazuje, możemy użyć praktycznie wszystkiego, co znajdziemy, jednak mój wariant zawierał:
    makaron świderki
    kawałek wędzonej piersi z kurczaka
    puszkę czerwonej fasoli
    puszkę kukurydzy
    1 paprykę
    kapary w zalewie
    majonez
    pieprz, sól, ostrą przyprawę (osobiście używam do pikantnych skrzydełek z Kamisa)

    Wszystko należy ze sobą zmieszać i podawać - w ten sposób wyszła mi sałatka meksykańska :) Najlepsza jest na drugi dzień, kiedy wszystko się razem "przegryzie" - można więc zrobić sałatkę wieczorem poprzedniego dnia, aby rano już tylko schować ją do torby :)

    Pozdrawiam serdecznie, Dominika

    OdpowiedzUsuń
  36. Ja bardzo często przygotowuję sałatkę ze szpinakiem jest bardzo smaczna ;)
    składniki;
    -makaron Gniazda nitki
    -pierś z kurczaka
    -szpinak
    -kostka rosołowa
    -10 dag sera
    -troszkę śmietany
    -3 ząbki czosnku

    Pierś kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z czosnkiem lub gotujemy Pierś z kurczaka w wodzie z kostka rosołowa ( jak kto woli ) następnie gotujemy makaron gniazdka ,smażymy szpinak .makaron odcedzamy i wrzucamy do garnka ,następnie dodajemy pierś z kurczaka i szpinak wszystko mieszamy ;) dodajemy starty żółty ser i trochę śmietany i dusimy aż ser się rozpuści. ;) Idealnie smakuje i na zimno i na ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  37. Coś co lubię tuż przed okresem:D
    Makaron, najlepiej świderki, najbardziej go kocham.
    Brzoskwinia w kostkę pokrojona.
    Szynka w kostkę pokrojona.
    Kukurydza.
    Majonez
    Pieprz i sól:)
    Przy zwariowanej opcji i zachciance dodaję tuńczyka do tej mieszanki, palce lizać, aż ślinotoku dostałam;)
    Aczkolwiek moje połączenia kulinarne są dość specyficzne lecz zawsze dobrze z sobą się komponują:)polecam:)
    anya_86@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  38. makaron ze szparagami i wędzonym łososiem

    225 g makaronu (kokardki)
    90 g czubków szparagów ugotowanych na parze
    30 g drobno pokrojonego wędzonego łososia
    1 cytryna, wyciśnięta
    1 łyżka drobno posiekanych pistacji
    1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
    1 łyżka oliwy z oliwek
    0 sól i pieprz do smaku

    W dużym garnku osolonej wody ugotować makaron al dente, opłukać pod zimną wodą i odcedzić.
    Ugotować szparagi na parze do miękkości, ale tak, by nadal były jędrne. Odcedzić, ostudzić i posiekać.
    W dużej misce wymieszać makaron ze szparagami, wędzonym łososiem, sokiem z cytryny, pistacjami, bazylią, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Włożyć na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem wyjąć z lodówki, aby sałatka miała temperaturę pokojową.


    karolinab9@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  39. Moja ulubiona sałatka z makaronem jest bardzo prosta. Składniki to makaron, wędzony kurczak, por pokrojony w pół krążki, pokrojony ananas z puszki, kukurydza z puszki. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i zajadamy.
    malgos9527@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  40. Składniki

    Makaron muszelki
    czerwona cebula2 szt
    czerwona papryka1 szt
    żółta papryka1 szt
    oliwki20 szt
    feta150 g
    bazylia1 pęczek
    Sos sałatkowy francuski Knorr
    1 opak
    Krok 1
    Makaron gotujemy al dente.
    Krok 2
    Papryki kroimy w niewielką kostkę.
    Krok 3
    Sos przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
    Krok 4
    Mieszamy wszystkie składniki z sosem.
    Krok 5
    Dekorujemy listkami bazylii.

    OdpowiedzUsuń
  41. Sałatka makaronowa z wędliną i warzywami

    Składniki:
    300 g makaronu świderki
    1 mała kapusta pekińska
    250 g szynki konserwowej
    1 czerwona papryka
    1 ogórek świeży
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    1 puszka groszku konserwowego
    5 łyżek majonezu
    sól, pieprz

    Sposób przygotowania:
    1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente i odcedzamy. Paprykę i ogórka kroimy w kostkę, wędlinę kroimy w paski a kapustę siekamy. Kukurydze i groszek odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki razem mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego :)

    dagmara.wasinska@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sporo świeżych warzyw. Brzmi dobrze przy diecie :)

      Usuń
    2. Jak na diecie to majonez można zastąpić gęstym jogurtem :)

      Usuń
  42. Chrupiąca sałatka

    Składniki:
    200 g makaronu świderki
    1 brokuł
    500 g piersi z kurczaka
    puszka kukurydzy
    100 g słonecznika łuskanego
    przyprawa gyros, olej
    sos czosnkowy:
    400 ml jogurtu naturalnego
    3-4 ząbki czosnku
    2 łyżki majonezu
    sól, pieprz

    Sposób przygotowania:
    1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Brokuł podzielić na różyczki i także ugotować al dente w osolonej wodzie. Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oleju z przyprawą gyros. Kukurydzę osączyć z zalewy. Słonecznik uprażyć na suchej patelni na rumiano. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu i doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki wymieszać i polać sosem czosnkowym. Smacznego :)

    dagmara.wasinska@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  43. Letnia sałatka owocowa z sosem bazyliowym


    Składniki:

    - 300 g dowolnego makaronu
    - 1/2 szklanki borówek
    - 1/2 szklanki poziomek
    - 3/4 szklanki malin
    - 3/4 szklanki czernic
    - 1/3 szklanki świeżej bazylii
    - 4 łyżki miodu rzepakowego
    - sok z 1 dużej cytryny


    Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bazylię, sok z cytryny i miód dokładnie zblendować. Połowę sosu bazyliowego wlać do makaronu, dodać owoce i delikatnie wymieszać.
    Przed podaniem polać pozostałym sosem bazyliowym.

    OdpowiedzUsuń
  44. Sałatka makaronowa z warzywami i serem feta

    Składniki:

    - 300 g drobnego makaronu
    - 500 g pomidorów cherry
    - 2 średnie marchewki
    - 3 nieduże ogórki
    - 250 g ugotowanej ciecierzycy
    - 1 czerwona cebula
    - 3 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
    - 3 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki
    - 3 łyżki posiekanej, świeżej bazylii
    - 250 g sera feta


    Sos:

    - sok z jednej cytryny
    - 3 łyżki oliwy z oliwek
    - 3 łyżki octu balsamicznego
    - 1 ząbek czosnku
    - sól, pieprz


    Wykonanie:

    Makaron ugotować al dente. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Pomidorki pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę na cienkie piórka. Ser feta rozdrobnić. Wszystkie składniki na sałatkę wrzucić do miski i wymieszać.

    Składniki sosu zmiksować doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać gotowym sosem.

    OdpowiedzUsuń
  45. 200 g makaronu Fusilli
    70 g brokuły
    0,5 torebki sosu sałatkowego greckiego instant (w proszku)
    3 pomidory sałatkowe lub 0,5 pomidora dużego
    kilka kostek sera Favita lub innego sera białego sałatkowego
    kilka listków lebiody (majeranku)
    50 g sera żółtego w kostce

    Gotujemy wodę w garnku. Wrzucamy do garnka makaron Fusilli i brokuły gotujemy na wolnym ogniu przez 9 minut. Jeśli nie mieszkacie w akademiku, to możecie brokuły i makaron gotować oddzielnie. W międzyczasie przygotowujemy sos do sałatki w szklance: wsypujemy zawartość połowy torebki sosu sałatkowego, dodajemy 2 łyżki stołowe wody i 1 łyżkę oliwy. Zawartość szklanki mieszamy łyżeczką. Kroimy pomidory sałatkowe na pół. Kroimy ser Favita w kostkę.

    Odcedzamy makaron i brokuły, po czym nakładamy na talerz. Dodajemy do tego ser Favitę i mieszamy z przygotowanym sosem. Na pomieszane składniki kładziemy pomidorki. Trzemy ser żółty nad talerzem, w taki sposób, aby pokrył naszą sałatkę. Całość przyozdabiamy majerankiem, fotografujemy i chwalimy się zdjęciem na blogu Pani Coś Do Chleba.

    OdpowiedzUsuń
  46. Swoja sałatkę nazwałam zatrzymane w biegu lato :)
    Sos z avocado do makaronu? Czemu nie?Jak dla mnie to bajecznie pyszna sałatka.Wyobraźcie sobie kremowy sos o ślicznym kolorze i smaku, nasycony bazylią i czosnkiem. Super zdrowy. Do tego kolorowe pomidorki i lekko kwaskowaty sos z oliwy i octu balsamicznego. Niebo w gębie
    1 dojrzałe avocado
    1 mała czerwona cebula
    25 dag. małych kolorowych pomidorków koktajlowych
    sok z połowy cytryny
    2 ząbki czosnku
    garść liści bazylii
    1 łyżki octu balsamicznego
    0,5 łyżeczki oregano
    0,5 łyżeczki tymianku
    sól, pieprz
    20 dag. makaronu
    parmezan
    Avocado wydrążyć, połączyć z sokiem z cytryny. Zblendować na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Pomidorki przekroic na połówki. Cebulę posiekać w cienkie piórka.Pomidory i cebulę wymieszać z oliwą z oliwek, octem balsamicznym i ziołami, lekko posolić i popiprzyć.Odstawić na kilka minut.W tym czasie ugotować makaron. Najlepiej żeby był al dente.Odcedzić.Do makaronu dodać sos z avocado i pomidorki.Dokładnie wymieszać.Posypać parmezanem.
    I wiecie, że to co jescie jest zdrowe :) Zdrowe nie znaczy mdłe, chude czy niesmaczne.Zdrowe oznacza wyjątkowe. Intensywne i odżywcze, sycące i piękne.Tak niewiele potrzeba. Trochę zapału i dobrych chęci. Nawet czas nie jest problemem. Nie przy tym przepisie :) Smacznego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sałatkę z avosado dodałam ja Kropka010 nie wiem dlaczego wyszło Unknown

      Usuń
  47. Justyna Ciszkowska

    Makaron jest składnikiem zamieniającym wersję klasyczną warzywną sałatki w sycące danie które może stanowić główny posiłek w zabieganym życiu codziennym.
    Aby tak się stało proponuję dodatek mięsa w postaci filetu z kurczaka oraz pomidorów które nadają sałatce niebywały charakter smakowy.

    SAŁATKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI wersja duża

    *Makaron pełnoziarnisty (penne, kokardki)
    *słoiczek suszonych pomidorów z ziołami
    *filet z kurczaka ok 1kg
    *pestki słonecznika op.
    *przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka

    skł. na sos :

    2 łyżki wody
    1 łyżka musztardy łag.
    5 łyżek ketchupu łag.
    3-4 łyżki oleju z pomidorów
    8 łyżek sosu sojowego
    zioła prowansalskie
    Gdyby obj sosu było za mało należy zwiększyć proporcje ketchupu i sosu sojowego

    Przygot.

    *Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać.
    *Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente i przelać go zimną wodą.
    *Słonecznik uprażyć na suchej patelni (uważając, aby się nie przypalił i nie wydobył gorzkiego posmaku) dodać go do ugotowanego makaronu.
    *Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić - sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka i usmażyć na oleju z pomidorów.
    *Pomidory pokroić w paski i dodać do mięsa, chwilę razem podsmażając.Bądź oddzielnie.
    *Połączyć makaron ze słonecznikiem, mięso i pomidory, a następnie wymieszać wszystko z sosem.
    Sałatkę włożyć do lodówki - można też jeść od razu jako danie główne - jest to zaleta tej sałatki.


    OdpowiedzUsuń
  48. hej głodomory az ślinka cieknie na sama myśl


    uwielbiam a oto przepis na sałatkę z makaronem i kurczakiem
    - pierś z kurczaka,
    - makaron (wstążki),
    - papryka świeża,
    - ogórek konserwowy,
    - cebula,
    - majonez,
    - przyprawa gyros

    Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, usmaż mięso pokrojone w kostkę, przyprawione gyrosem, zeszklij pokrojoną cebulę na złoty kolor. Następnie pokrój paprykę i ogórka. Na koniec połącz składniki i dodaj majonez.


    kolejna ktora tez uwielbiam

    Sałatka z makaronem ryżowym i fasolą czerwoną.


    makaron ryżowy 1 opakowanie
    puszka fasoli czerwonej
    mały słoik ogórków w zalewie octowej (korniszony)
    świeży zielony ogórek
    papryka żółta - 1 szt
    szynka drobiowa 30 dag
    3 - 5 jaj (można pominąć)
    majonez - mały słoiczek
    sól i pieprz jako przyprawy
    Makaron ugotować na miękko, odcedzić na sicie i pozostawić by ostygł. Jaja ugotować na twardo. Fasolę odsączyć. Świeżego ogórka obrać ze skórki. Paprykę oczyścić z nasion.
    Ogórka świeżego, korniszony, jaja, szynkę, paprykę pokroić w kostkę. Korniszony odcisnąć z nadmiaru zalewy. Składniki wyłożyć do naczynia, dodać fasolę i makaron. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec połączyć z majonezem.
    Przed podaniem schłodzić.

    Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!
    karolina .karolciaba@op.pl ;)

    OdpowiedzUsuń
  49. Mój narzeczony jest maniakiem kuchni włoskiej, co obliguje mnie do wynajdywania coraz to nowych przepisów. Jak to się mówi, przez żołądek do serca ;)

    Dziś podam Wam przepis typowo włoski, który przywieźliśmy z wakacji w Sienie.

    1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
    1 szkl. startego parmezanu
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany
    kawałek wędzonego łososia, pokrojonego na kawałki
    1 łyżka świeżego koperku
    makaron fettucine (takie szerokie krótkie wstążki, przypomina trochę tagliatele, którym można go zastąpić, ale trzeba go połamać)
    2 łyżki kaparów

    ugotowany makaron połączyć z kaparami i łososiem. Śmietanę połączyć z czosnkiem, serem i koperkiem.


    W oryginalnym przepisie jest też szkl. mąki i masło, które mają sprawić, by sos nabrał gęstości, jednak w mojej "odchudzonej" wersji jest nieco lżej, choć równie smacznie.

    Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało jak nam :)

    Pozdrawiam,

    Marta Kolczak
    vb0001@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  50. 1. Wędzony łosoś, kukurydza, pomidorki cherry, dymka, koperek.
    2. Pomidorki cherry, czarne oliwki, pokruszony ser feta, listki bazylii.
    3. Grillowana pierś z kurczaka, sos jogurtowy z pieprzem, kapary, tarta skórka z cytryny.
    4. Awokado, chilli, papryka.
    5. Tuńczyk, ogórek, jajko ugotowane na twardo, pomidor, sos jogurtowy.

    OdpowiedzUsuń
  51. Co tu zjeść? Tak myślę sobie,
    Sałatki chodzą mi po głowie,
    Co połączyć tu ze sobą?
    By sałątkę stworzyć nową,
    Drobny makaron, pomysł znany,
    Z nim szczypiorek posiekany,
    Brzoskwinki z puszki w misce lądują,
    Chrupiące ziemniaczki też tu pasują,
    Kukurydza, szynka, na końcu majonez,
    Soli do smaku i na tym koniec,
    Sałatkę pakuję do miski ładnie,
    Zawsze pomoże, gdy głód mnie dopadnie.

    OdpowiedzUsuń
  52. Gdy po głowie chodzi mi sałatka makaronowa,
    to musi ona być w smaku bardzo wyjątkowa.
    Więc makaron rzecz jasna do niej dodajemy,
    lecz bez groszku konserwowego się tutaj nie obejdziemy.
    Pomidorki koktajlowe tutaj już tańcują,
    a dwa ogórki szklarniowe pokrojone w kosteczkę również w sałatce wylądują.
    Jeszcze ser żółty wraz z szyneczką wymieszamy
    i tradycyjne majonez dodamy.
    Taką oto WIOSENNĄ sałatkę mamy,
    gdy ją raz skosztujemy od razu się w niej zakochamy!

    OdpowiedzUsuń
  53. Najlepsza makaronowa sałatka,jaką jadłam, smakuje zarówno na zimno,jak i na ciepło, to dodatek awokado,suszonych pomidorów,fety,oliwy i ziół do smaku – prowansalskich, bazyli, oregano.

    franulka5@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  54. Dla mnie top jeśli chodzi o dodatki do makaronowej sałatki to pasta z wędzonego halibuta,serka kremowego i awokado.Ta pasta jest również cudownym dodatkiem do chleba.Szybka i przepyszna.

    Smacznego

    Topazik

    to-paz@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  55. Moja najlepsza sałatka makaronowa to penne z truskawkami, winogronami i rukolą w domowym sosie winegret.
    Potrzebujemy:
    – 1 opakowanie makaronu Penne Malma
    – 1 czerwoną cebulę
    – opakowanie świeżej rukoli
    – truskawki i winogrona

    Domowy sos winegret:
    – 10 łyżek oliwy z oliwek
    – 6 łyżek octu balsamicznego białego
    – sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz

    Makaron ugotować al dente i przełożyć do dużej, najlepiej szklanej (wygląda bardzo efektownie) miski. Do chłodnego makaronu dodać umytą i osuszoną rukolę i pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Truskawki i winogrona umyć, przekroić na połówki i dodać do makaronu. Wszystkie składniki sosu wymieszać i polać nim makaron. Sałatkę krótko i szybko wymieszać i podawać.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  56. Bardzo dziękuję! Już wysyłam maila :)

    Marta :)

    OdpowiedzUsuń