Mango lassi z puszki

Mango Lassi to jeden z moich ulubionych koktajli mlecznych. Na bazie jogurtu greckiego, który jest zdecydowanie mniej kwaśny od "zwykłego" jogurtu naturalnego. Dzięki temu nie muszę słodzić zbyt mocno tego napoju, a dzieci są i tak zachwycone.


Zazwyczaj przygotowywałam Mango Lassi z owocu mango. Niedawno odkryłam pulpę mango w puszkach i od tego czasu staram się mieć w domu zapas 1- 2 puszek na wypadek gdybyśmy mieli niespodziewanie ochotę na koktajl.

Składniki
- duża puszka pulpy mango
- 3 duże jogurty greckie
- szklanka wody
- trzy łyżki miodu naturalnego lub 1/4 szklanki cukru
- szczypta mielonego kardamonu

Przepis
Przygotowanie tego napoju jest bajecznie proste. 3 minuty i mamy pyszny koktajl mleczny.

Wszystkie składniki przekładam do głębokiej miski, blenduję do czasu aż się składniki dobrze połączą. Sprawdzam czy jest odpowiednio słodkie i czy dodałam wystarczającą ilość kardamonu. Jako, że staram się jeść mało cukru, ilość którą dodaję może okazać się dla sporej liczby osób za mała. Spróbujcie czy napój jest dla was wystarczająco słodki, a jeśli potrzebujecie, dosłódźcie go.

Jeśli robię Koktajl Mango Lassi dla dzieci - dodaję mniej kardamonu. Jeśli dla siebie, odrobinę więcej.


Porada:
Dzieci lubią pić koktajl przez słomkę. Sprawdźcie czy Mango Lassi jest odpowiednio płynne, niezbyt gęste. Jeśli trzeba rozrzedzić go, dodajcie odrobinę wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz