Słodka sałatka z białym ryżem

Miałam ochotę na coś słodkiego. Czekolady wyszły (same oczywiście), ciasteczka zniknęły (przepadły bez wieści), a cukru nie będę jeść łyżeczkami :) Nie poddałam się. Przetrząsnęłam spiżarkę i znalazłam: puszki ananasa i kukurydzy. Do tego podpasowała mi suszona żurawina. Składniki proste. Takie niby nic, a jakie pyszne. I zaspokoiło moją potrzebę słodyczy na 100% :)

 

Składniki:

- 1 puszka ananasa w kawałkach
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 100g białego ryżu
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- sól

Przepis:


Ryż gotujemy na wolnym ogniu w posolonej wodzie na miękko. Następnie odcedzamy go i przekładamy do miski. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Odsączamy zalewy z puszek. Ananasa zostawiamy na sitku kilka minut by miał w sobie jak najmniej soku.

Natkę pietruszki siekamy na drobne kawałeczki.

Ananasa, kukurydzę, żurawinę, majonez i natkę pietruszki dodajemy do ryżu. Całość mieszamy. Sprawdzamy smak i w razie konieczności dosalamy, doprawiamy. I gotowe :)

W ramach mięsa, wzięłam kilka cienkich kabanosów. Świetnie uzupełniły danie.












Gotuj w zdrowym stylu Lekkie i szybkie dania na upalne dni

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie sałatki. Są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie, tylko porcyjka zdecydowanie zbyt mała :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, na pewno go wypróbuje kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego albo zostanie mi kilka plastrów ananasa ;)
    A! Kiedyś publikowałam taką wariację kukurydziano-ananasową :) http://kornatkowo.pl/blyskawiczna-salatka-imprezowo-swiateczna
    Może ją znasz? ;) Jeśli nie, spróbuj koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię seler, który użyłaś. Muszę ją wypróbować :)

      Usuń
  4. Robiłam taką sałatkę, tylko bez żurawiny :) pozdrawiam Aga

    OdpowiedzUsuń
  5. Dooooobreee! Na ochotę słodkości świetna opcja: u mnie bezmięsna i bezmajonezowa :)
    Chociaż ostatnio mam ochotę na coś konkretnego i raczej słonego... Jakieś superideas, jak ta? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Pracuję nad ostrzejszą pastą z cukinii. Przepis pojawi się jak dopracuję proporcje :)

      A co dajesz zamiast majonezu?

      Usuń