Krewetki karmelizowane i sałatka na słodko

Lekkie, przepyszne krewetki lekko karmelizowane na sałacie. W dodatkach: brzoskwinia ufo i  mini kulki mozzarelli. Słodkości, obfitości :)


Dziś głos miały dzieci. Zażyczyły sobie krewetki. A że letnia pogoda nastroiła mnie na słodkie smaki, to cały obiad opływał słodyczą :) Jeśli chcielibyście przełamać ten smak, dodajcie trochę papryczki chili. Na pewno pomoże.

A oto przepis, który zapewnił nam ucztę :)

Składniki:

- około 20 krewetek tygrysich
- masło
- sos sojowy
- natka pietruszki i selera
- sól i pieprz
- sałata
- brzoskwinie ufo
- mini kulki mozarelli

Przepis:

Krewetki rozmrażamy, odsączamy i osuszamy. Chyba że mamy świeże - wtedy punkt pierwszy opuszczamy :)

Do krewetek dodajemy marynatę: sos sojowy, sól, pieprz i natkę pietruszki i selera. Odstawiamy na co najmniej pół godziny.

Na patelni roztapiamy masło i dodajemy cukier. Czekamy aż cukier się rozpuści mieszając cały czas łyżką.

Gdy cukier lekko zbrązowieje - dodajemy krewetki. Krewetki przekładamy na patelnię tak, by nie dołożyć zbyt dużo marynaty. Następnie smażymy krewetki obracając je w karmelu.

W międzyczasie myjemy sałatę, dzielimy liście na mniejsze cząstki i rozkładamy je na środku talerza.

Na tym układamy pokrojoną w kawałki brzoskwinię ufo. Dekorujemy całość mini mozzarelkami. Jeśli nie lubicie smaku mozarelli, możecie dodać jakiś ostrzejszy ser lub pominąć ten składnik.

Ostatnim elementem są krewetki. Lekko podsmażone, obtoczone w karmelu. Po prostu pycha :)

Delektujemy się smakiem :)












Lekkie i szybkie dania na upalne dni

coś do chleba

Lubię jadać smaczne potrawy, ale nie lubię spędzać zbyt wiele czasu w kuchni na przygotowaniu ich. Zazwyczaj wybieram przepisy, które pozwalają na szybkie przygotowanie smacznych posiłków.

15 komentarzy:

  1. Podvhodzę inaczej do krewetek. Rozmrożone i wypłukane dusze w maśle (ewentualnie z dodatkami) na małym ogniu. Po wymieszaniu i 3-4 minutach dodaję sosy, przyprawy i zioła. Duszę pod pokrywką ponas 20 minut. Podczas duszenia mieszam na patelni. :) Kiedy czuję , ze aromaty się przegryzły odcezam krewetki( na durszlaku/sitku, tym co lezy pod ręką). Zrzucam na sałatę i dodaje ozdobniki. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi pysznie :) Ja wolę lekko podpieczone, dlaczego smażę je tylko po kilka minut z obu stron.

      Usuń
  2. Kolejna ciekawa propozycja, ale czy wszystkie sałatki robisz na słodko? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość sałatek robię na ostro :) Jakoś ostatnio mam fazę na słodkości. A że nie kupuję od pewnego czasu słodyczy w sklepie, to wymyślam potrawy, które zrekompensują mi te braki :)

      Usuń
  3. brzmi pysznie, robię na kolację :) (świetny blog, nigdy bym nie wpadła na taki temat, dla mnie jak znalazł! :) )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jestem ciekawa jak Ci będą smakować :)

      Usuń
  4. Świetne zdjęcia, a danie z krewetkami wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mi ślinka pociekła. Uwielbiam krewetki! A do tej pory zazwyczaj jadłam tylko z w sosie czosnkowym. Twój przepis będzie miłą odmianą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś robiłam krewetki z dużą ilością czosnki i pietruszki. Znam ten pyszny smak :) Teraz próbuję eksperymentować ze smakiem. A ten (chwaląc się) jest nieziemski :) smacznego :)

      Usuń
  6. niestety przepis nie dla mnie - nie jestem w stanie przełknąć krewetki!
    ale mężowi na pewno zasmakuje... :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę pewnego pięknego dnia się przemóc i spróbować krewetek.Już tyle razy słyszałam, że są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zaczynałam od mocno przysmażonych i mocno doprawionych czosnkiem. Zdecydowanie nieprawidłowo przyrządzonych :) Teraz smażę je zdecydowanie krócej i polecam jako szybkie, smaczne danie.

      Usuń