Ostatnio wpadłam do domu strasznie głodna. W lodówce ostały się tylko resztka soku pomarańczowego, majonez, kawałek żółtego sera i deserki dla dzieciaków. Na szczęście w spiżarce trzymam zapas puszek z tuńczykiem. Jest smaczny i pasuje do wielu potraw. Znalazłam do niego puszkę kukurydzy, zerwałam z balkonowego ogródka trochę natki pietruszki i powstała przepyszna pasta :)
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka- 1 puszka kukurydzy
- ok. 10 g lekko ostrego sera
- garstwa natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Przepis:
- Otwieramy puszki z tuńczykiem i kukurydzą.
- Odsączamy z zalewy.
- Przekładamy zawartość puszek do miski.
- Kawałek sera ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do miski.
- Natkę pietruszki drobno siekamy i przerzucamy do reszty składników.
- Lekko solimy i pieprzymy do smaku.
- Wszystko mieszamy.
Całość zajmuje max. 5 minut!
A teraz to co najlepsze ... Zajadamy :) Jako sałatkę lub na kromce chleba.
Pastę zrobiłam wieczorem. Rano na śniadanie już jej nie było :(
Czy cieszyć się, że taka smaczna, czy smucić, że rodzina pożarła mi jedzonko? Trudne rozważania :)
Wygląda super, no moze tunczyka bym zamienila na inną rybę:)
OdpowiedzUsuńJaką rybę stosujesz w sałatkach? Marzy mi się coś z białą, niewędzoną rybą i szukam inspiracji.
UsuńDodaję do tego jeszcze ugotowane jajka i cebulę. Najukochańsza sałatka moich dzieci. Moja również :)
OdpowiedzUsuńJajka pasowałyby do żółtej kompozycji. Muszę wypróbować :)
UsuńMuszę dodać do listy "wypróbować", byłoby super na poranne śniadanko! :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za tuńczykiem ale sałatka wygląda apetycznie !
OdpowiedzUsuńStrasznie mam na tą sałatkę teraz ochotę, aż mi ślinka cieknie - Mmmmm :P
OdpowiedzUsuńJa robię nieco inną sałatkę z tuńczyka warstwową, kupuję tuńczyka w kawałkach w puszcze w oleju do niego dodaję pokrojoną drobniutko połówkę cebuli to wszystko drobniutko ugniatam. Następnie 20 dag sera żółtego ścieram na tarce o dużych oczkach. Potem gotuję 4 jajka na twardo, obieram je i delikatnie nacinam osobno wydobywam z nich całe żółtka białka zostawiam, 2 łyżki majonezu mieszam z łyżką śmietany lub bez. Teraz robię warstwy: na spód połowa tuńczyka, połowa sera, połowa startych białek, połowa sosu, następnie znów resztka tuńczyka, sera, startych białek sosu majonezowego a na górę żółtka drobno ścieram. Tak zrobiona sałatka idzie do lodówki przynajmniej na 30 minut do schłodzenia.
OdpowiedzUsuń