Jajko sadzone w grzance tzw. "jajko w gniazdku"

Dziś na szybko musiałam zrobić jedzenie dla dwóch bardzo głodnych dziewczyn. Od słowa do słowa doszłyśmy do tego, że z rzeczy, które mam w lodówce obie lubią jajko sadzone.

Zrobiłam ekspresową grzankę z jajkiem w środku przykrytą pokrywką z chleba :) Potrawa ta jest zwana także jajkiem w gniazdku. Rzeczywiście tak wygląda :) Czy jest smaczna? Dwukrotnie dorabiałam głodomorom dokładkę.



Składniki na 1 porcję:
- 1 duża kromka chleba
- 1 jajko
- odrobina soli
- olej/oliwa

Przepis:
Z kromki wykrajam środek. Tak by została skórka i trochę chleba dookoła. Będzie to foremka na jajko sadzone. Środek będzie służył za przykrywkę do kromki.

Całość: foremkę i przykrywkę podpiekam na oleju/oliwie dopóki skórka się nie zrumieni. Obracam na drugą stronę i wbijam do środka foremki jajko. Dodaję odrobinę soli dla smaku.

Czekam dopóki białko nie zacznie się mocniej ścinać. Wtedy obracam foremkę z jajkiem na drugą stronę i przypiekam, by mieć pewność, że całe białko jest ścięte. Nie trzymajmy zbyt długo grzanki na patelni, by żółtko nie ścięło się. Chyba, że taki jest wasz cel :)

Jajko wyglądałoby atrakcyjniej gdybym nie opiekała go z dwóch stron. Dla niedzieci/dorosłych możnaby podpiekać grzankę z jednej strony powoli aż do ścięcia się całości białka. Ale przy dzieciach wolę mieć pewność, że tylko żółtko nie będzie ścięte.

Rada mojej koleżanki: po wstępnym podsmażeniu jajka z jednej strony, przykrywa patelnię pokrywką i czeka aż białko się zetnie. Widać wtedy pięknie żółtko otoczone bialutką chmurką. Następnym razem wypróbuję ten sposób.








coś do chleba

Lubię jadać smaczne potrawy, ale nie lubię spędzać zbyt wiele czasu w kuchni na przygotowaniu ich. Zazwyczaj wybieram przepisy, które pozwalają na szybkie przygotowanie smacznych posiłków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz