Składniki:
- 1 puszka ananasa w kawałkach- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 100g białego ryżu
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- sól
Przepis:
Ryż gotujemy na wolnym ogniu w posolonej wodzie na miękko. Następnie odcedzamy go i przekładamy do miski. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Odsączamy zalewy z puszek. Ananasa zostawiamy na sitku kilka minut by miał w sobie jak najmniej soku.
Natkę pietruszki siekamy na drobne kawałeczki.
Ananasa, kukurydzę, żurawinę, majonez i natkę pietruszki dodajemy do ryżu. Całość mieszamy. Sprawdzamy smak i w razie konieczności dosalamy, doprawiamy. I gotowe :)
W ramach mięsa, wzięłam kilka cienkich kabanosów. Świetnie uzupełniły danie.
Uwielbiam takie sałatki. Są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńWygląda świetnie, tylko porcyjka zdecydowanie zbyt mała :D
OdpowiedzUsuńNa dokładkę starczyło :)
UsuńBardzo fajny przepis, na pewno go wypróbuje kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego albo zostanie mi kilka plastrów ananasa ;)
OdpowiedzUsuńA! Kiedyś publikowałam taką wariację kukurydziano-ananasową :) http://kornatkowo.pl/blyskawiczna-salatka-imprezowo-swiateczna
Może ją znasz? ;) Jeśli nie, spróbuj koniecznie :)
Lubię seler, który użyłaś. Muszę ją wypróbować :)
UsuńRobiłam taką sałatkę, tylko bez żurawiny :) pozdrawiam Aga
OdpowiedzUsuńTeż pycha ...
UsuńDooooobreee! Na ochotę słodkości świetna opcja: u mnie bezmięsna i bezmajonezowa :)
OdpowiedzUsuńChociaż ostatnio mam ochotę na coś konkretnego i raczej słonego... Jakieś superideas, jak ta? :D
Dzięki. Pracuję nad ostrzejszą pastą z cukinii. Przepis pojawi się jak dopracuję proporcje :)
UsuńA co dajesz zamiast majonezu?