Pasta ze smażonej cukinii

Na bazarku pojawiła się świeża, soczysta, pełna witamin cukinia. Pora przerobić ją na pyszne dania.

Dziś pasta ze smażonej cukinii o głębokim smaku, lekko słodka z nutką pikanterii.


Składniki:

- 3 małe cukinie
- 2 średnie cebule
- olej
- sól, pieprz, papryczka chili w młynku

Przepis:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni. Powinna być zeszklona, a nawet lekko zbrązowiona.

Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie wyciskamy z niej nadmiar wody, by nie musieć zbyt długo odparowywać jej na patelni.

Odgarniamy cebulę na boki patelni, a na środek dodajemy cukinię partiami. 2 - 3 garście cukinia podsmażamy na oleju, rozsuwamy na boki i dodajemy kolejne 2-3 garście. Dzięki temu cukinia spokojnie się odparuje i wstępnie przesmaży.

Teraz mieszamy całość: cukinię z cebulą i smażymy do uzyskania lekko zrumienionego koloru.

Smażąc całość dodajemy sól, pieprz i odrobinę pikantnej papryczki do smaku.

Pasta jest bardzo dobra na ciepło do pieczywa, kopytek i makaronów. Na zimno nie próbowałam, bo już jej nie było :)

Smacznego :)






2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł! A jakby tak jeszcze czosnku dodać... chyba jutro wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam dodać odrobinę oleju sezamowego, ale tłoczonego na zimno(!) i szczyptę garam masali. A robiąc identyczną pastę z bakłażana, przyprawy te pasują jeszcze bardziej.

    OdpowiedzUsuń