Dziś krem, który z powodzeniem zastąpi Nutellę bądź inne sklepowe smarowidła czekoladowe.
Bardzo prosto się go robi. Znika błyskawicznie. Najlepszy jest na herbatnikach i naleśnikach oraz na ... łyżeczce :)
Krem jest zdecydowanie "jeszczetroszeczkowy". Gdy zaczniecie go podjadać, nie będziecie mogli oderwać się od niego :)
Bardzo prosto się go robi. Znika błyskawicznie. Najlepszy jest na herbatnikach i naleśnikach oraz na ... łyżeczce :)
Krem jest zdecydowanie "jeszczetroszeczkowy". Gdy zaczniecie go podjadać, nie będziecie mogli oderwać się od niego :)
Składniki:
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 1 opakowanie gorzkiej czekolady (ja użyłam 60% czekolady Goplana)
- ok. 50 g marcepanu
- ok. 70 g herbatników
Przepis:
Puszkę mleka skondensowanego wkładamy do garnka z zimną wodą. Puszka powinna być zalana całkowicie, by mleko równomiernie się ogrzewało i gęstniało. Gotujemy ją ok. 45 minut i odstawiamy na pół godziny by ostygła. Po tym czasie ostrożnie otwieramy.
Na garnek z gorącą wodą, która pozostała po gotowaniu mleka w puszce, kładziemy miskę. Będziemy w niej mieszać wszystkie składniki ciągle podgrzewając. Ta kąpiel wodna zapewni, że krem nie przywrze do dna garnka, a z miski łatwo będzie go przełożyć do słoików.
Ciepłe jeszcze mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego pokruszoną czekoladę. Można ją wcześniej roztopić w garnuszku lub mikrofalówce. Mieszamy całość dopóki czekolada nie rozpuści się całkowicie.
Następnie dodajemy marcepan pokrojony w małe kawałeczki. Mieszamy całość. Grudki marcepanu, który nie chce się "rozpuścić" rozcieramy łyżką o boki miski i dalej mieszamy.
Na koniec do jednolitej masy dodajemy pokruszone herbatniki. Rozprowadzamy je równomiernie w masie, mieszając od dołu miski w górę.
Smacznego :)
Marcepan w połączeniu z czekoladą... Smak musi być obłędny!
OdpowiedzUsuń