Przy okazji smażenia okonia na obiad, odłożyłam połowę porcji by zrobić przepyszną, prostą rybną pastę.
Składniki
- 0,5 kg okonia nilowego (lub innej białej ryby)- mała cebula
- majonez
- sól
- pieprz
Przepis
Okonia nilowego dzielimy na porcje. Lekko solimy i jeszcze mniej pieprzymy. Smażymy z dwóch stron na oleju rzepakowym. Przestudzoną rybę kroimy drobno.
Cebulę kroimy na jak najmniejsze kawałeczki. Dodajemy do okonia.
Dodajemy 1 - 2 łyżki majonezu. Próbujemy. Dodajemy szczyptę soli i szczyptę pieprzu.
Odstawiamy pastę na noc, by smaki przeszły sobą.
2 w 1
pyszna kolacja i smakowita pasta
Rankiem mogłam usiąść na tarasie i delektować się pastą z okonia nilowego na śniadanie. I co nie mniej ważne, korzystałam z ostatnich ciepłych dni w tym roku :)
A poprzedniego dnia na kolację zawitał do nas okoń nilowy :) (zdjęcie lekko żółte, bo zrobione wieczorem). W roli warzyw wystąpiła młoda cukinia i pomidorki koktajlowe podsmażone lekko na oliwie z oliwek.
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń